E55

Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner

äldre
Äldre ska ha lurats på 17 miljoner kronor av ett bedrägerinätverk. Men nu är det stopp. (Foto: KenTannenbaum Images och Dmitry Nogaev Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Polisen kartlade nätverkets äldre kryptospår och hittade detaljerade anteckningar – nu kan brottsoffer få pengar tillbaka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

privatekonomi
Spela klippet
E55 Studio

Expertens tre tips för en starkare privatekonomi 2025

20 maj 2025

Ett samtal från ett påstått inkassobolag. Ett nytt samtal från ”banken” – och plötsligt är bankkontot tömt. Så har bedragare lurat äldre människor på minst 17 miljoner kronor. Nu står 14 personer åtalade vid Göteborgs tingsrätt.

Bedrägerisektionen i polisregion Väst har arbetat med fallet sedan våren 2023, och utredningen sträcker sig långt bortom landets gränser, skriver DN.

Callcenter i länder som Malta, Panama och Thailand pekas ut som utgångspunkter för bedrägerierna.

Det som till slut ledde till genombrottet var ett intensivt kartläggningsarbete av pengaspår via kryptovaluta, där en av polisens utredare kunde se att 90 misstänkta transaktioner pekade mot en och samma mottagare.

MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige

Hittade allt i telefonerna

När två misstänkta huvudpersoner greps på Arlanda i november 2023 fick polisen tillgång till deras telefoner – och där fanns allt dokumenterat: dagboksanteckningar, interna chattar och listor på intäkter.

“De har dokumenterat dagsrapporter, anteckningar, de har skrivit allt, varenda dag”, säger utredningsledaren Emelie Carlström, till DN.

Polisen kunde genom detta koppla nätverket till ytterligare ett 50-tal anmälda bedrägerier. Totalt har 139 äldre personer runt om i Sverige drabbats.

ANNONS

“Det är inte alltid man lyckas tömma telefonerna man tar i beslag. Men det har vi lyckats göra, och säkrat mycket information”, säger Evelina Nilsson, som också arbetat med fallet, till DN.

MISSA INTE: Riksbanken vill införa plikt på kontanter för livsmedelsbutiker

ANNONS

Siktade in sig på äldre

Tillvägagångssättet har varit likartat i de flesta fall. Uppringaren har låtsats ringa från ett inkassobolag och sagt att en beställning av mobiltelefoner skett med offrets bank-id. 

Därefter har personen kopplats vidare till en ”banktjänsteman” – ytterligare en bedragare – som övertygat offret att med sitt bank-id bekräfta överföringar för att stoppa ett pågående bedrägeri.

I verkligheten har offret därmed själv godkänt att pengar förts över till bedragarnas konton. 

Dessa konton har ofta stått i namn på så kallade målvakter, som hjälpt till att föra pengarna vidare genom att köpa kryptovaluta, guld eller ta ut kontanter.

Polisen lyckades få tillgång till två telefoner, och fick ut all information från dem. (Foto: Ronstik Images och Johan Nilsson/TT)

MISSA INTE: När banken fryser kontot – vad gäller och hur gör man?

ANNONS

Drabbade äldre kan få ersättning

Till skillnad från många andra fall av telefonbedrägerier har polisen lyckats beslagta tillgångar – bilar, klockor, kontanter och guld – till ett sammanlagt värde av 10 till 12 miljoner kronor.

“Det är inte så vanligt i såna här ärenden – ofta är pengarna borta”, säger Emelie Carlströmt till tidningen.

Om de åtalade döms kan de drabbade alltså få tillbaka delar av det de förlorat. Det är en ovanlig utveckling i en typ av brott där uppklaringsgraden historiskt sett är mycket låg. 

Enligt Brottsförebyggande rådet är det bara tre procent av dessa bedrägerier som klaras upp.

Viktigt att våga anmäla

Utredarna vill nu uppmana fler, och särskillt äldre, att anmäla misstänkta bedrägerier, även om det känns pinsamt eller svårt. 

Den som drabbats ska aldrig känna skuld – bedragarna är erfarna och arbetar metodiskt med att manipulera och stressa sina offer. Anmäl direkt till polisen när du tror att något kan ha hänt.

Rättegången pågår i Göteborg fram till juni. Samtliga åtalade nekar till brott, utom en person som delvis erkänt. 

ANNONS

Polisen hoppas nu att det uppmärksammade fallet kan leda till att fler nätverk identifieras – och att fler offer får upprättelse.

Läs mer om ekonomi:

2,5 kronor dyrare med bränsle – oavsett valresultat

PPM-miljonärerna: Spararen har 7,6 miljoner i premiepension

Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS