I en värld som blivit ond kan semlan ge en varm och välsmakande liten tröst, året om, tycker krönikören Ulf Elfving. Men då är kritiken inte långt borta. Denna text är en krönika och skribentens åsikter reflekterar inte nödvändigtvis redaktionens. Varannan svensk äter en semla på fettisdagen. Fast jag sabbar statistiken något, eftersom jag äter …
Ni som varit med sedan Sovjetunionens fall kanske kommer ihåg skrönan om produktionen av spik i Sovjetunionen. Om inte så får ni här en påminnelse.
Efter pandemin öppnade sig en helt ny värld. Jag är inte helt övertygad om att den är så nyttig. Nu kan politiker nämligen skvätta pengar över medborgarna – utan syfte, tanke, vilja eller långsiktighet. Det har blivit välgörenhet i stället för politik.
Du som går till jobbet har oftast en tid att passa. Inte nog med det du måste ju också jobba fram till en viss tid. När du anställdes fick du också specifika arbetsuppgifter.
När vi i unga år skulle låna pengar var det till banken vi vände oss. Då fick vi lära oss att man skulle spara inte slösa, det gjordes till och med en tecknad serie med flickorna Spara och Slösa. Då, framför bankmannen, fick man förklara varför man behövde lån och vad man skulle använda pengarna till. Men det var då det. Nu är det andra tider.
Vi som är lite äldre och har varit med ett antal år har blivit luttrade. Nu när vi ser resultatet av vårt arbete i form av pension undrar man vart alla pengar tagit vägen. En hel del har hamnat i fel fickor under många år.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar avslutade intervjun i SVT:s Agenda med orden: ”Människor behöver bilen. Det är ett faktum”. Och därmed nådde den politiska populismen en ny nivå.
Det svider i plånböckerna hos svenska folket, efter vad som på kvällstidningsprosa kallas elprischock. Många får monstruösa elräkningar i brevlådan, efter en tid när i stort sett alla faktorer i elförsörjningen gick åt fel håll. Men det blev inte bara ekonomiska konsekvenser. Det blev också politiska.
Försäljningen av elbilar slår nya rekord och en rad biltillverkare lovar att helt sluta göra fossilbilar. Någon (Jaguar) redan 2025, en annan (Alfa Romeo) 2027, följd av Opel 2028, sedan flera andra (som Volvo, Lexus, Peugeot) senast 2030.
3,4 miljoner svenskar arbetar i privata företag. 1,5 miljoner jobbar i offentlig sektor. Men i tv märks det inte att en så stor majoritet av svenska folket jobbar i privata företag.
Camilla Antoft Scheiman expert inom familjejuridik är ny krönikör på E55 och även expert som du som läsare kan ställa frågor till.
Datumet den 24 november 2021 kommer för alltid att bli inskrivet i de svenska historieböckerna. Det var den dagen då Magdalena Andersson av riksdagen blev vald till statsminister. Efter sju timmar begärde hon dock, och fick, sitt entledigande av talmannen.
E55 välkomnar Magnus Waern som ny vinexpert. Han har många års erfarenhet som vinskribent och kan också titulera sig svensk mästare. Du som läsare har också möjlighet att ställa frågor till honom.
Jag trodde aldrig att jag skulle skriva detta, men här kommer det: Jag längtar tillbaka till gamla tiders reklam, där bilar kördes på kurviga asfaltvägar i solnedgång. Då fattade man ändå vad som menades.
Elbilarna rusar fram på marknaden – och förändringens vind blåser genom hela bilindustrin.
E55 välkomnar den tidigare motorjournalisten Håkan Matson som ny krönikör på sajten!
E55 KRÖNIKÖR Cecilia Hermansson är docent på KTH och har ett förflutet som bland chefsekonom på Swedbank. Hon har även arbetar för finansdepartementet samt Sida. Idag forskar hon kring fastighetsekonomi och finans.
E55 KRÖNIKÖR Lennart Låftman var tidigare vd för femte AP fonden. Han har också varit vd för tidningen Affärsvärlden och var en av grundarna till Consensus group.
E55 KRÖNIKÖR Rune Andersson driver den familjeägda gården Mellby Gård och investerar i flera olika verksamheter.
E55 KRÖNIKÖR Caroline Sundewall är tidigare journalist, med bakgrund från Dagens industri, Sydsvenskan och Affärsvärlden, men sitter idag i flera styrelser.
E55 KRÖNIKÖR Peter Norman har arbetat i finanssektorn i hela sitt yrkesverksamma liv men för den bredare massan är han mest känd för att ha varit finansmarknadsminister under Reinfeldts regeringen 2010-2014.
Vad sägs om 7000 kronor om året i extrapengar till ett normalhushåll. Ja, så skulle det kunna vara om marknaden fungerade som den ska. Men nu gör den inte det.
Pensioner, pensioner… Vi har som bekant val till riksdagen om knappt ett år. Valet verkar den här gången, bland mycket annat, att handla om pensioner.
Nu kan vi presentera ytterligare två krönikörer här på E55. En av dem har ett förflutet som vd i flera stora svenska börsbolag och han har även varit ordförande i flera. Den andre har varit vd för en av våra AP-fonder.
Jag är glad över att kunna presentera flera nya krönikörer när vi nu lanserat nya E55-sajten. Vi välkomnar en tidigare finansmarknadsminister, en ekonomireporter och styrelseproffs, samt en tidigare chefsekonom som kommer att dela med sig av sina erfarna tankar.
Om man är snäll kan man säga att miljöpartiet i opinionsundersökning efter opinionsundersökning balanserar på riksdagsspärren; fyra procent. Är man elak kan man säga att partiet har legat under spärren en längre tid.
I filmen ”The Big Short blir USA:s dåvarande finansminister Hank Paulson uppring och utskälld av sin franska kollega Christine Lagarde, sedermera chef för den Internationella Valutafonden IMF. ”Hur i helvete kunde du låta Lehman Brothers gå i konkurs?”, undrar hon. Över hela världen var det många om ställde samma fråga. Särskilt med tanke på vad …
Nya smarta digitala tjänster som mobilt Bank-id underlättar livet för de flesta av oss. Banker och myndigheter kan samtidigt räkna med stora besparingar då vi kunder gör en större del av jobbet själva och framför allt skippar besök på dyra kontor. När allt fler är nöjda – som mer eller mindre – heldigitala kunder följer …
Ska svenska folket någonsin få veta allt om missbruket av premiepensionspengarna? Just nu verkar hoppet vara litet. Det låter kanske underligt efter snart två år av hårda tag från myndigheternas sida. På tisdagen blev det klart att Solidar är nästa stora premiepensionsförvaltare som kastas ut ur PPM-systemet efter Falcon Funds och Allra. Återigen är det fulspel …
Förre SAS-chefen Mats Jansson tackade nyligen, efter noga övervägande, nej till att bli styrelseordförande i Postnord. ”Jag kom fram till att det är ett självmordsuppdrag”, sade han till Dagens industri. Med tanke på att uttalandet kommer från en vd som är känd för att få problemföretag på rätt köl är det synnerligen illa. Det blir …
Så det gick tydligen att lämna Akademien. Bra, för det var nästan så att vi alla hade gått på myten att det är omöjligt, att vi alla skulle blir förtrollade av Magica de Hex om banden mellan en ledamot och Svenska Akademien bröts. Men är frågorna färre nu än tidigare – knappast. Det är nästan …
De heta tech-jättarna är på väg att förändra de globala spelreglerna för hur börsnoterade bolag ska styras. All makt åt grundarna är villkoren som gäller. Kapitalförvaltare och småsparare ställs inför ett svårt dilemma – att gå med på villkoren eller stå utan aktier. De stora svenska pensionsförvaltarna Alecta, Folksam och AMF hade redan innan veckans …
Adressen är fin. Mitt emot den exklusiva franska butiken Prada i Stockholms finanskvarter tar vi hissen upp, jag och mamma. Hon har blivit uppringd och erbjuden ett investeringsmöte. Efter att ha gett henne massa förmaningar bestämmer jag mig för att följa med och se hur det går till. Vi beställer var sin kaffe – jag …
Har du tjänstepension på flera ställen och vill flytta ihop den? Det kanske går, eller inte. Det kan kosta väldigt mycket eller inget alls. Förvirrande, absolut! Efter år av diskussioner är det fortfarande bara fri flytträtt på pensionssparande tecknat efter 2007. Det betyder att de riktigt stora beloppen är inlåsta hos pensionsbolag och kollektivavtalsparter. Kollektivavtalsparterna …
Svaret är enkelt. Sverige är för litet för ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos imperieplaner. Svårare än så är det nog inte. Det var inte så länge sen som Nordea flirtade med den holländska banken ABN Amro. Får man tro medieuppgifter – som de i den holländska finanstidningen NRC Handelsblad – så ägnades sommaren och hösten 2016 …
Det som inte kan räkna procent, eller förstår vad ränta är, har svårt att fatta bra finansiella beslut. Ganska självklart, eller hur? Finansinspektionen presenterade nyligen en undersökning om hushållens ekonomi och finansiella förmåga. Långt ifrån alla som deltog i undersökningen har koll på grundläggande begrepp som rör privatekonomi. När det gällde räknandet kunde inte 21 …
”Vilka aktier vill jag helst köpa om jag börjar bygga upp min portfölj idag? Samma som jag redan äger eller kanske några andra med bättre potential?” Det är en fråga som då och då kan vara bra att ställa sig. Efter att jag nyligen läst en artikel här på E55 som handlar om 55-plussares favoritaktier …
Som pensionssparare är det en utmaning att spara i kvalitativa hållbara sparprodukter. Finansmarknaden, denna kapitalismens vagga, har varit rätt tondöv vad gäller hållbarhet och har med all rätt kritiserats för sitt kortsiktiga tänkande och nästintill maniska fokus på siffror och avkastning. Hållbara sparprodukter har av marknaden setts som en nischprodukt som främst används i marknadsföringssyfte, så …
I Peking var jag en gång med på ett möte för kinesiska investerare. De skulle lockas satsa pengar på ett projekt i Sverige. Konferenslokalen var pampig. Den låg i självaste folkkongressens byggnad vid Himmelska fridens torg. Kommunstyrelsens unge ordförande från Kalmar hade flugit dit. Han var i desperat behov av nyetableringar för sin kommun och …
Ekobrottsmyndigheten ska bekämpa den grova ekonomiska brottsligheten i samhället. Men kan medborgarna verkligen lita på det? Ekobrottsmyndigheten har enorma problem att genomföra mer komplexa förundersökningar och vinna stora mål i domstol. Det senaste exemplet är Saab-målet där hovrätten utan att tveka kastar ut åklagarnas påståenden om svindleri och osant intygande. Tisdagens dom gäller Victor Muller …
Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem. Och då menar jag kontanterna. Thailand och de flesta andra länder har inte kommit lika långt som Sverige i resan mot ett kontantfritt samhälle. Jag insåg att jag var lika obekant med svenska 2-kronan som med 10-Bath-myntet när …
Framtiden är så ljus att jag måste ha solglasögon sjöng bandet Timbuk3 på åttiotalet. Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden IMF hade i och för sig inga solglasögon på sig när hon kom till det ekonomiska toppmötet i Davos i förra veckan, men hennes budskap till de församlade topparna var ändå tydligt: att valutafonden håller …
Ingvar Kamprad var utan tvekan Sveriges största entreprenör på 1900-talet. Han byggde upp ett världsföretag på en idé om ett nytt distributionssätt för möbler och visade därmed att man inte behöver vara ett högteknologiföretag för att erövra världen. För min och senare generationer var han beviset på att man inom alla områden kan finna en …
Jag tycker det är skandal att 150 000 pensionärer vid årsskiftet fick besked om att det skulle få en lägre pension i år. Men jag såg samtidigt att pensionärsorganisationerna och facken reagerade snabbt. Tillsammans ställde de krav på SKL som snabbt tvingades agera. Det gör mig glad att pensionärerna satte ner foten och vann en …
Börsåret 2018 har fått en rivstart. I USA passerade Dow Jones Index för första gången 25 000. I Stockholm har börsen stigit 3,5 procent under de två första veckorna. H&M startade dock året med fallande kurser. Senaste året har aktiekursen tappat 35 procent. Att H&M har det tufft med försäljningen och att många tvivlar på …
Räntorna är noll och ingen inflation i sikte. Ekonomierna går på högvarv och börsen är stabil. Är det inte nu man ska passa på att fortsätta börsspara? Nej, för min egen del får det räcka nu. Det är dags för mig att kliva av börsen. Jag ska förklara varför. Under julhelgen passerade det amerikanska aktieindexet 25 …
Börsvärderingar som blåsts upp med hjälp av osynliga tillgångar såsom bolagens framtida intjäningsförmåga och goodwill orsakar både stora och små bubblor med jämna mellanrum och som investerare måste du vara vaksam. Alla minns vi väl it-bubblan som sprack i början av millenniet med bland andra Worldcom, Lastminute.com, Boo.com och Framfab. I dagsläget kan ett varningens …
Efter ännu ett starkt börsår och med stigande svenska börsindex sex år i följd är självförtroendet på topp hos många placerare. Stockholmsbörsen visar i likhet med flera andra börser upp en ovanligt lång period med stigande kurser. I ett sådant läge är det lätt att bli överraskad när de dåliga nyheterna till slut kommer. Aktiekurserna …