Många upplever stress och ensamhet när ekonomin vacklar – börsras och lågkonjunktur påverkar vår psykiska hälsa, enligt ekonomiprofessorn Micael Dahlen.


Mest läst i kategorin
När börsen svajar påverkar det inte bara världsekonomin, det skapar också oro hos privatpersoner. Studier visar att psykisk ohälsa, stress och till och med självmord kan öka i tider av ekonomisk kris, särskilt när människor riskerar att förlora sitt jobb eller sin bostad.
”Många känner sig väldigt ensamma i sin ekonomi”, säger Micael Dahlen, professor i ekonomi och välmående vid Handelshögskolan i Stockholm, till Dagens Nyheter.
”Måendet är närmare förknippat med svängningarna än med själva läget där ekonomin och finansmarknaden befinner sig.”
MISSA INTE: Tullkrig blir valutakrig – byts svenska kronan mot euro redan 2026?
Människans reaktion: mani eller panik
Enligt Micael Dahlen styrs börsens rörelser till stor del av människors känslor. Nobelpristagaren Robert Shiller beskriver det som att vi växlar mellan mani och panik. När börsen går upp blir vi euforiska, och när den vänder blir det snabbt panik – vilket ofta förvärrar raset.
”Det finns egentligen inget normalläge för börsen. Den pendlar mellan våra primitiva instinkter mani eller panik”, säger han.
De som har minst marginaler påverkas mest av ekonomisk oro. Även om pengarna på börsen kanske inte används direkt, skapar oron ändå stress och sämre hälsa.
”De som har mindre pengar vinner inte lika mycket när det går bra men drabbas hårdast när det går dåligt. Det är verkligen inte rättvist”, säger Micael Dahlen.
Öppenhet för bättre hälsa
Han efterlyser mer samtal om ekonomi, inte bara i media, utan även mellan människor. Många är dåligt informerade om hur finansmarknader fungerar, vilket ökar rädslan i oroliga tider.
”Min alldeles egna ekonomi, hur mycket pengar jag har eller inte har, mina marginaler och hur det påverkar mig, det är vi inte så benägna att prata om. Det skulle vi göra i betydligt större utsträckning.”
Han menar att man ska hålla sig informerad, men inte överinformerad så att man kan behålla perspektivet.
”Folk kan fatta olyckliga och irreparabla beslut utifrån något som i förlängningen hade löst sig. Gång på gång får vi ju facit på att de värsta katastroferna sällan är så illa som vi målar upp dem.”
Läs mer om ekonomi:
Restaurangernas springnota: Matbud hjälper dem lura Skatteverket
Så rundade AP-fonderna regler mot förbjudna köpet av Northvolt
Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar
Tullkrig blir valutakrig – byts svenska kronan mot euro redan 2026?