När kaffepriserna skjuter i höjden blickar många tillbaka på en tid då kaffet var en lyxvara. Mathistorikern Edward Blom berättar om kreativa substitut och smart hushållning.


Mest läst i kategorin
Kaffe har länge varit en självklar del av svensk kultur, men de senaste prishöjningarna har skakat om många kaffeälskare.
Ett paket kan i dag kosta nära 100 kronor, en dramatisk ökning jämfört med förr i tiden då man kunde få fem paket för samma pris. Skälet är dåliga skördar i bland annat Brasilien och Vietnam som lett till högre inköpspriser på råkaffe.
MISSA INTE: Tullkrig blir valutakrig – byts svenska kronan mot euro redan 2026?
Historiska substitut till kaffe
Det är inte första gången Sverige upplevt kaffebrist. Under krigstider fanns det knappt något kaffe alls att få tag på. Mathistorikern Edward Blom berättar att man då tog till olika substitut som rostade ekollon, maskrosor, rostad råg och cikoria.
”Under kriget använde man de här ersättningarna, inte bara för att det var billigare, utan för att det inte fanns något kaffe att köpa”, säger han till Expressen.
Koka om kaffesump
En annan metod var att koka om kaffesumpen.
”Förr kokade man kaffe till herrskapet, sen fick pigorna och tjänstefolk ta kaffesumpen och koka om det till sig själva. Det finns en del koffein kvar i sumpen, men det blir inte det godaste kaffet”, berättar Edward Blom.
Men han tycker inte att vi behöver ta till gamla substitut eller trix än. Däremot har han har ett konkret råd att ge.
”I den svenska kulturen kokar vi så mycket kaffe, vi ska alltid fylla stora kannor med kaffe ifall någon vill ha mer eller när det kommer folk på besök. Om vi bara brygger en kopp var åt gången så slipper vi slänga så mycket kaffe.”
Läs mer:
Restaurangernas springnota: Matbud hjälper dem lura Skatteverket
Så rundade AP-fonderna regler mot förbjudna köpet av Northvolt
Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar
Tullkrig blir valutakrig – byts svenska kronan mot euro redan 2026?