E55

Att inte känna dina grannar kan påverka din krisberedskap

Grannar
Majoriteten känner inte sina grannar, något som kan ha stor betydelse för samhällets beredskap. Bilden är ett montage (Foto: Canva)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 13 apr. 2025Publicerad: 12 apr. 2025

Majoriteten känner inte sina grannar, något som kan ha stor betydelse för samhällets beredskap. MSB råder oss nämligen att bygga vår beredskap tillsammans med de som bor runt omkring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen
Spela klippet
Hushåll

Inflationen sjunker, men inte för matpriserna

13 apr. 2025

I mäklarkedjan Svensk fastighetsförmedlingsenaste trendrapport om grannrelationer kan man se att sex av tio tillfrågade uppger att de bara möter grannarna i förbifarten. En av tio har ingen kontakt med grannarna alls.

Samtidigt visar samma studie att sju av tio tror att tryggehen i trapphuset skulle bli bättre om grannrelationerna var bättre.

”Vi ser att när relationen mellan grannar är god, så minskar känslan av ensamhet och trygghetskänslan ökar, säger Jennie Skogsborn Missuna, kommunikationschef på Svensk fastighetsförmedling till SVT Halland.

MISSA INTE: Pensionsåldern höjdes – men svenskarna går i pension tidigare

Bygg din beredskap med dina grannar

Cecilia Henning, som är docent i socialt arbete och som forskat på grannrelationer i 40 år, menar att granngemenskapen även får en annan betydelse i samband med upprustningen. Den är av största vikt när det kommer till krisbredskap.

Anna Wennerström, pressanvarig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) säger att en viktigt del av Sveriges civila försvar är att vi lär känna varandra och skapar relationer som gör oss starkare.

”Dina grannar kan sitta på jättemycket kunskaper och komptenser som du inte känner till. Därför är vårt råd att börja bygga din beredskap tillsammans med dina grannar”, säger hon.

Läs mer:

ANNONS

Antalet svenskar som är 85 år eller äldre ökar – snabbt

Premiepensionen i AP7 rasar – experten: ”Sälj inte i panik”

Här väntar striden om Sveriges framtida pension

Bankbedrägeri mot äldre vanligare i Norden: ”Kriminell epidemi”

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
ANNONS