E55

Svenska fondsparare skruvar ned risken – börsen är orolig

börs
Ekonomen Frida Bratt förklarar att den svenska börsen har ett särskillt fokus på säkra fonder med lite risk. (Foto: Getty Images och Janerik Henriksson/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 27 juni 2025Publicerad: 27 juni 2025

Under juni blev det tydligt att många svenska småsparare har börjat söka sig till tryggare placeringar på börsen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar inte om någon dramatisk reträtt, men i fondhandeln syns tydliga tecken på en ökad försiktighet, skriver Omni. 

“Överlag var marknaden något avvaktande, men verkade ändå ta de eskalerande geopolitiska riskerna med ro”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt märks ett skifte i flera led. Sparare sålde av småbolagsfonder och företagsobligationsfonder – fonder som traditionellt anses mer känsliga för både konjunkturoro och stigande räntor. 

Samtidigt ökar intresset för globala räntefonder och särskilt korta ränteplaceringar, rapporterar TT.

MISSA INTE: Pensionsexperts tips i Almedalen: ”2 000 kronor mer – var månad”

Köper på fall i börsen – men med försiktighet

En parallell trend är att allt fler sparare utnyttjar börsnedgångar till att köpa. Man väljer att kliva in när kurserna dippar, i hopp om en framtida uppgång. Den inställningen, att se oron som ett tillfälle, har blivit vanligare bland Nordnets kunder.

“Många ser nu ett oroligt läge som köpläge”, säger Frida Bratt.

Men den köpviljan är inte generell. Teknikfonder, som länge varit populära, har tappat mark. Nvidia, som tidigare varit ett undantag i utförsbacken, såldes av i juni. 

ANNONS

Spararna tog hem vinsterna – en tydlig signal om att man inte längre räknar med evig uppgång.

MISSA INTE: Erik Thedéen räknade fel på räntan

ANNONS

Svenska och europeiska val

Tidigare har USA dominerat fondportföljerna, men nu syns ett skifte. Det inhemska lockar – svenska aktier, verkstadsbolag och telekombolag som upplevs som robusta. Även europeiska fonder får ökat förtroende av börsen.

Den ökade geopolitiken i världen – med krig i Mellanöstern, tullkonflikter och osäkerhet inför det amerikanska valet – har påverkat spararnas strategi. 

Det som förr ansågs exotiskt och framtidsinriktat, som kryptovalutor och amerikansk tech, får nu stå tillbaka till förmån för något mer traditionellt: försvar, råvaror och räntefonder.

“Kombinationen krig i Mellanöstern och en tullpaus som snart går ut gör att riskerna trots allt ökar”, konstaterar Frida Bratt.

MISSA INTE: Nu sänks skatten på dessa sorters öl: Gäller från och med tisdag

Räntor och återhållsamhet påverkar börsen

ANNONS

Samtidigt har hushållens konsumtion i Sverige fortsatt vara återhållsam. Det påverkar börsklimatet, men också vilka fonder som är i ropet. 

När konsumenter håller i plånboken blir spararna försiktigare med att satsa på tillväxtbolag och små bolag på börsen.

Företagsobligationsfonder, som ofta innehåller fastighetsbolag, har varit bland de mest sålda fonderna under månaden. 

Detta följer en trend som pågått sedan våren, där stigande marknadsräntor och en vacklande fastighetssektor bidragit till försiktighet.

På grund av att svenskar håller i sina plånböcker, är det svårt att satsa på mindre tillväxtbolag med hög potential men med mycket risk. (Foto: Pexels och Rido Images)

Räntefonder åter i värme

En tydlig trend i både Nordnets och Avanzas statistik är att räntefonder åter blivit populära. Särskilt korta räntefonder, som ses som relativt säkra, har klättrat på topplistorna. Hos Avanza har köp av räntefonder tredubblats jämfört med juni i fjol.

Det här kan tolkas som ett skifte i riskaptiten hos många privata sparare. Efter år av aktiehausse är det fler som nu söker trygghet, inte minst i en tid då omvärlden är skakig och räntorna rör sig uppåt.

“Att en korträntefond finns med i köptoppen skulle kunna tolkas som en lite avvaktande hållning hos privatspararna efter vårens uppgång”, säger Frida Bratt.

ANNONS

Med andra ord tycks många hushåll göra just det som ekonomer ofta rekommenderar – diversifiera, se över riskerna och inte ta mer än man klarar av att förlora på börsen. Ett mer balanserat sparande, mitt i osäkerheten.

“Spararna känner sig komfortabla med att plocka bort småbolag”, säger Frida Bratt.

Läs mer om ekonomi:

Matpriserna skenade – butikernas vinster låg kvar

Utdelningskaos på Avanza – pengar försvann mitt i natten

Svensk el: Här ligger kundernas miljarder – oanvända

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS