Regeringen ser över skatter på el, kultur och kollektivtrafik – inför höstens budget.


Mest läst i kategorin
Regeringen förbereder flera olika skatteförändringar inför höstens budgetförhandlingar. Bland annat kan det bli sänkt skatt på el, bolag och vissa kulturevenemang.
För den som reser kollektivt till jobbet finns även ett förslag om skatteförmån när arbetsgivaren betalar biljetten, skriver Sydsvenskan.
Det handlar inte om beslut – ännu.
Men enligt finansdepartementets promemoria vill regeringen skapa handlingsutrymme för att genomföra dessa förändringar på skatter om det ekonomiska läget tillåter.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige
Lägre skatt på el – men inget löfte
Ett av de mest påtagliga förslagen gäller elskatten. I dag ligger den på 43,9 öre per kilowattimme.
Regeringens nya nivå är satt till 41,1 öre, vilket skulle innebära en liten men konkret lättnad för hushållen – särskilt för dem med eluppvärmda bostäder. För de som har följt elprisernas rörelser genom åren är även små förändringar viktiga.
Vid samma tid förra året föreslogs ett fryst elskattebelopp inför 2025, men det blev aldrig verklighet. Nu görs ett nytt försök – denna gång med sikte på 2026.
Skillnaden kan tyckas liten, men över tid innebär även några ören per kilowattimme en märkbar effekt för den som bor i villa eller fritidshus.
MISSA INTE: Riksbanken vill införa plikt på kontanter för livsmedelsbutiker
Kulturen får plats i kalkylen med skatter
Ett annat av förslagen rör moms på danstillställningar. Här vill regeringen sänka den från 25 till 6 procent. I praktiken innebär det billigare entré till exempelvis dansbandstillställningar, nattklubbar och diskotek – under förutsättning att det finns tydligt avgränsade dansytor.
Målet är enligt promemorian att främja dans och kultur. Det är ovanligt att just dansevenemang nämns specifikt i förslag med skatter, men dans har fortsatt stark förankring i många delar av landet, inte minst i mindre orter där dansbanan varit en självklar del av det lokala nöjeslivet.
För arrangörer skulle sänkt moms också kunna innebära bättre marginaler och större möjlighet att fortsätta erbjuda levande musik.

MISSA INTE: När banken fryser kontot – vad gäller och hur gör man?
Förslag för arbetspendlare
För den som reser kollektivt till och från arbetet finns också en punkt i promemorian om skatter. I dag beskattas ofta månadskort som bekostas av arbetsgivaren som en förmån. Nu vill regeringen se över möjligheten att införa ett mer fördelaktigt regelverk, där sådana biljetter inte längre beskattas fullt ut.
Förslaget syftar till att uppmuntra fler att resa klimatsmart och samtidigt avlasta biltrafiken. Det kan även bli ett välkommet stöd för dem som har långt till jobbet eller bor på orter där bilen tidigare varit det enda rimliga alternativet.
Bolagsskatten justeras ned
Regeringen vill även justera ner bolagsskatten något – från 20,6 till 20 procent. En mindre sänkning, men tänkt att stärka företagens konkurrenskraft, enligt finansdepartementet.
Det återstår att se hur mycket av förslagen som faktiskt blir verklighet. Allt hänger på det ekonomiska läget och utrymmet i budgeten.
Samtidigt ger promemorian en tydlig indikation om vilka områden regeringen prioriterar bland budgetens sänkningar på skatter: hushållens kostnader, arbetspendling och kulturlivets villkor.
För många kan det handla om vardagsnära lättnader – från ett par hundralappar sparade på elräkningen till billigare kvällar med dans och musik. Om de föreslagna förändringarna träder i kraft återstår att se i höst.
Läs mer om ekonomi:
2,5 kronor dyrare med bränsle – oavsett valresultat
PPM-miljonärerna: Spararen har 7,6 miljoner i premiepension
Hälsovård – en stabil tillväxtmotor i en orolig värld

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.