Många svenskar låter sparpengarna stå kvar på konton med usel ränta – och går därmed miste om tusenlappar varje år. Med rätt val kan pengarna växa betydligt mer.


Mest läst i kategorin
I en tid av osäker ekonomi, där semesterkassan snabbt sinar och julen alltid kommer fortare än man tror, kan ett genomtänkt sparande göra skillnad, skriver DN.
Men för den som lägger sina pengar på ett traditionellt sparkonto hos en storbank kan det bli långt mindre avkastning än man anar.
ANNONS
“Kunderna är ganska sega att flytta de här sparpengarna till aktörer med högre ränta”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
MISSA INTE: Kritik mot miljardstöd till elbilar – vanliga hushåll lämnas utanför
Tusen kronors vinst i skillnad mellan räntor
Det som kanske känns tryggt och bekant – att låta sparpengarna stå kvar i samma bank där lönen sätts in – visar sig ofta vara en dålig affär.
Enligt Konsumenternas jämförelse är det storbankerna som erbjuder de absolut sämsta villkoren när det gäller ränta på bundet sparande.
För den som binder 50 000 kronor på två år skiljer det över tusen kronor i vinst beroende på vilken bank man väljer.
MISSA INTE: Förödande: Allt fler fastnar i livslånga lån
Storbankerna i botten – okända aktörer i topp
Hos banker som Brocc Finance och Hoistspar kan man få 2,9 procents ränta vid två års bindning.
Samtidigt erbjuder SEB bara 1,5 procent – och Swedbank, Handelsbanken och Nordea ligger alla under 1,7 procent. Det innebär i praktiken att många sparare går miste om tusenlappar varje år.
“Du kan ha ditt sparande i en bank, ditt bolån i en annan och pensionssparande i en tredje bank”, säger Moa Langemark, och påminner om att man inte behöver samla allt under ett tak.
Även vid kortare bindningstider är skillnaderna tydliga. För ett år är bästa räntan 3,05 procent, medan flera storbanker erbjuder mellan 1,5 och 1,7. Att placera semesterns buffert i rätt konto kan alltså ge några extra slantar till tågbiljetter eller julklappar.
MISSA INTE: Pension sviker: Pensionärer i fattigdom i 208 av 290 kommuner
Läs det finstilta med räntan – och välj rätt skydd
Många av bankerna med högst ränta är inte lika välkända som de stora aktörerna. Men det betyder inte att de är oseriösa. Juristen Olivia Kanehorn på Konsumenternas bank- och finansbyrå påminner om vad man ska kontrollera:
”Det kan finnas beloppsbegränsningar för hur mycket man får sätta in, och vissa tar ut avgifter om man vill ta ut pengarna i förtid”, säger hon.
Hon framhåller också vikten av att banken omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den garanterar upp till 1 050 000 kronor per person om banken går i konkurs.
Alla aktörer på Konsumenternas jämförelselista har både Finansinspektionens tillstånd och insättningsgaranti.

Buffert först – sparmål sen
Även om räntan är lockande på bundet sparande bör man inte börja där. Enligt Finansinspektionen är det allra viktigaste att först bygga upp en buffert – pengar som finns till hands vid oväntade utgifter.
“Den ska ligga på ett sparkonto utan bindningstider. För det här är pengar som du kan komma att behöva för oväntade livshändelser”, säger Moa Langemark.
Först när bufferten är på plats kan det vara värt att fundera på att binda pengar på ett år eller två – till exempel för nästa sommarsemester.
“Att komma igång med ett sådant lite sparande till nästa sommar kan ju vara en god idé”, säger hon.
ANNONS
Läs mer om ekonomi:
Efter strejk i två år på Tesla – IF Metall ger upp?
Svenska fondsparare skruvar ned risken – börsen är orolig
Erik Thedéen räknade fel på räntan

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.