E55

Juristen: Därför är äktenskapsförordet så viktigt – för din ekonomi

äktenskapsförordet
Hurovida man ska skriva ett äktenskapsförord kan vara ett hett ämne. (Foto: Getty Images och Apex Creations)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 28 juli 2025Publicerad: 28 juli 2025

Äktenskapsförordet är viktigt, enligt juristernas tips. Tycker man att det känns osannolikt att kärleken en dag tar slut, kan man vara helt säker på att livet gör det, enligt Familjens Jurist. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Giftorätten är per default på när man gifter sig så att man i praktiken delar hälften av nettotillgångarna på vardera sida”, säger Pierre Kryhl, senior jurist på Familjens Jurist till TT.

Han jämför äktenskapsförordet med en av- och påknapp för giftorätten.

MISSA INTE: Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer

Allt blir delat med äktenskapsförordet

När ni gift er förblir ni två ekonomiskt självständiga individer enligt Caroline Daxberg, jurist på Handelsbanken. Men det är en sanning med modifikation.

Visst äger ni era saker var för sig och beslutar själva om det ni köper. Men när äktenskapet tar slut – av vilken anledning som helst – träder giftorätten in.

Då ska värdet av alla tillgångar minus skulder delas lika. Det spelar ingen roll vem som köpt vad eller när det köptes.

Hade du en fin sommarstuga innan ni träffades så kommer den räknas in i bodelningen. Ärvde din partner pengar under äktenskapet kommer de också att delas – om inte arvet var villkorat som enskild egendom.

MISSA INTE: Experterna: Inflationen sätter käppar i hjulet för din bolåneränta

ANNONS
ANNONS

Sambor har faktiskt bättre skydd

Paradoxalt nog har sambor ett starkare skydd för sin privatekonomi. De delar bara på gemensam permanentbostad och bohag som köpts för gemensamt bruk.

För gifta gäller istället att allt räknas in i bodelningen. Det enda som hålls utanför är enskild egendom – och det blir det bara om ni skrivit äktenskapsförordet.

Caroline Daxberg påpekar att köper ni saker tillsammans så äger ni dessa med samäganderätt. Men det gäller bara under äktenskapet – vid en bodelning spelar det ingen roll vem som betalat.

Många upptäcker först vid en separation hur omfattande giftorätten är. Plötsligt ska halva värdet av din företagspension eller aktieportfölj delas med expartnern.

MISSA INTE: Dollarn faller mot kronan – bra för semesterresan

Skulder följer personen trots äktenskapsförordet

En ljusglimt i det hela är att skulder förblir personliga. Du har inget automatiskt ansvar för din makes skulder, och ni behöver inte fråga varandra om lov för att ta egna lån.

Men det finns undantag. Ni får inte ta lån med gemensam egendom som säkerhet utan att båda är med på det om ni har skrivit äktenskapsförordet.

ANNONS

Ena maken får heller inte belåna bostaden utan den andras samtycke. Det gäller även om bara en står på lagfarten.

Har ni gemensamma lån är båda betalningsskyldiga. Den som betalar räntorna har rätt till avdrag, men ni kan fördela ränteavdraget mellan er som ni vill.

Barnen och arvet – stor skillnad mot sambor

När någon av er dör blir skillnaden mellan att vara gift och sambo som störst. Sambor ärver inte varandra enligt lag – för det krävs testamente. Gifta ärver däremot varandra före de gemensamma barnen. Barnen får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna gått bort.

”Om någon har ett barn sedan innan så tycker jag att det är klokt att fundera kring det”, säger Pierre Kryhl. Ett äktenskapsförord påverkar vad barnen ska ärva och hur det fördelas mellan särkullbarn och gemensamma barn.

Utan förord kan din nya partner ärva hälften av allt du äger. Dina barn från tidigare förhållanden får då betydligt mindre än du kanske tänkt.

För den som gifter om sig senare i livet är detta särskilt viktigt att tänka på. Vuxna barn kan få vänta i årtionden på sitt arv om styvföräldern lever länge.

”Äktenskapsförordet är en möjlighet att stänga det – antingen avseende allt eller viss specificerad egendom”, säger Pierre Kryhl.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Kritikstorm mot Svenska kraftnät – efter chockhöjd elräkning

Skyfall i Sverige: Villaägare får betala miljoner för översvämningar

Studie: Svenskarna drar ner sitt sparande

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS