Att välja rätt skydd för sin pension kan ge tusenlappar mer varje månad – men kan också lämna efterlevande utan ekonomiskt stöd.


“Med tanke på hur mycket pengar det rör sig om kan ett återbetalningsskydd vara motiverat för de allra flesta”, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Många ser pensionen som något avlägset, tills det plötsligt inte är det längre, skriver Privata Affärer.
Och just i skiftet mellan arbete och pension aktualiseras en fråga som sällan diskuteras i fikarummet: vad händer med pensionskapitalet om man går bort?
MISSA INTE: 44-årig pensionär stoppade in arvet i Gamestop-aktier: ”Inte som casino”
Ett skydd på din pension som kan bli dyrt i längden
De flesta pensionssparare har möjlighet att lägga till ett återbetalningsskydd. Det innebär att det insamlade kapitalet går till make, maka eller barn vid dödsfall.
Men eftersom arvsvinster då uteblir – det vill säga pengar från avlidna utan skydd – minskar den egna pensionen.
“Har man inga förmånstagare, i form av partner eller barn, så bör man välja bort återbetalningsskyddet för att få en högre tjänstepension”, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Minpension.
Ett slopat skydd kan på sikt höja pensionen rejält. För den som lever länge handlar det om upp till 20 procents ökning, enligt Minpension. Samtidigt är det ett beslut som inte bör fattas lättvindigt – särskilt om man har familj som är ekonomiskt beroende.
MISSA INTE: Inflationen högre än väntat – Riksbankens nästa steg osäkert
Senaste nytt
Familjeskydd – trygghet med ett pris
Ett annat tillägg många har utan att veta om det är familjeskyddet. Det är en försäkring som ger anhöriga en fast utbetalning vid dödsfall innan pension. Den kostnaden tas direkt från pensionsavsättningarna, vilket alltså sänker den framtida pensionen.
“En livförsäkring gröper inte ur pensionssparandet som familjeskyddet gör – å andra sidan måste du betala en månatlig premie”, säger Américo Fernández.
Här gäller det att väga tryggheten för familjen mot den egna framtida ekonomin. Det blir särskilt viktigt för dem som har små barn eller är ensamstående.
Men för den som har vuxna barn och en partner med egen försörjning, kan skyddet ha spelat ut sin roll.
MISSA INTE: Finansinspektionen slår larm: Unga måste sluta ta tips från AI
Val som inte kan göras om
För premiepensionen finns ett separat efterlevandeskydd. Men det kan bara aktiveras en enda gång – i samband med att utbetalningen påbörjas.
Skyddet förutsätter dessutom att man är gift, alternativt sambo med gemensamma barn eller ett tidigare äktenskap.
En viktig detalj är att Pensionsmyndigheten räknar på två personers förväntade livslängd när pensionen beräknas med skydd. Har man en betydligt yngre partner kan den egna pensionen minska kraftigt.
“I praktiken räknar Pensionsmyndigheten på två liv och att pengarna ska räcka livet ut”, förklarar Dan Adolphson Björck.
Ett beslut på din pension som kräver överblick
Pensionssystemet är uppdelat i flera delar. Många har genom åren samlat på sig flera tjänstepensionsförsäkringar, särskilt om man bytt jobb. I praktiken innebär det att varje försäkring kan behöva ett separat beslut om skydd – något som lätt faller mellan stolarna.
Den som är osäker uppmanas att logga in på Minpension och gå igenom sina uppgifter. Det är också där det går att se om man betalar för skydd som kanske inte längre behövs.
Att fatta ett aktivt beslut, snarare än att bara låta det rulla på, är avgörande. Och som Américo Fernández uttrycker det:
“Stoppa inte huvudet i sanden – det är det sämsta du kan göra.”
Läs mer om ekonomi:
Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
Skatteverkets blunder flyttade företaget till Lettland
Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.