AI-bolaget Lovable har på mindre än ett år blivit så heta att investerare velat pumpa in 17 miljarder kronor.


Mest läst i kategorin
Det svenska bolaget Lovable gör alla till programmerare – även de som aldrig sett en kodrad.
”På en minut så får man fram någonting som hade tagit en utvecklare flera timmar att bygga”, säger Anton Osika, vd för Lovable, till SvD.
Han grundade bolaget tillsammans med kollegan Fabian Hedin 2023.
MISSA INTE: Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
AI-bolagets framgångssaga
Framgångssagan har gått i rasande fart. När tjänsten lanserades i november 2024 hade bolaget redan tio tusen testanvändare utan att ens ha en färdig produkt.
Tre månader gick. Plötsligt hade de 30 000 kunder som betalade för tjänsten och pengarna rullade in – 180 miljoner om man räknar på årsbasis, ungefär 6 000 kronor per användare.
Intresset från investerare har varit massivt. I februari 2025 tog Lovable in 160 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av svenska riskkapitalbolaget Creandum.
Bland investerarna finns tunga namn som Metas styrelseledamot Charlie Songhurst och Quora-vd:n Adam D’Angelo. Enligt rykten uppvaktas bolaget nu av investerare som vill värdera företaget till uppemot 17 miljarder kronor.
MISSA INTE: Kritikstorm mot Svenska kraftnät – efter chockhöjd elräkning
AI-teknik som förändrar arbetsmarknaden
Lovables tjänst baseras på stora språkmodeller och låter användare beskriva vad de vill bygga i vanligt språk. AI:n skapar sedan färdig kod som blir till fungerande appar och hemsidor.
Tekniken öppnar dörrar för alla som suttit på samma arbetsplats i decennier. De behöver inte längre betala hutlösa summor till IT-företag eller plöja igenom programmeringskurser på kvällstid.
Men konkurrensen är stenhård. Företag som Figma, Bolt och Cursor erbjuder liknande tjänster, och det finns inget långsiktigt skydd mot att andra kopierar affärsidén.
”Det handlar bara om att se till att ha den bästa produkten och att vara snabbare än andra”, säger Anton Osika.

MISSA INTE: Skyfall i Sverige: Villaägare får betala miljoner för översvämningar
Större förändringar väntar samhället
Efter år på KTH och en sommar vid forskningscentret Cern i Schweiz har Anton Osika sett mycket. Men det som händer nu, menar han, slår allt – till och med fabrikernas intåg på 1800-talet.
Detta väcker fundamentala frågor om samhällets framtid. Anton Osika själv undrar vad skolans roll blir när AI bär all kunskap.
”Ska skolan vara en plats där vi ska bli bättre medborgare?”, frågar han sig.
För närvarande fokuserar Lovable på att växa snabbt och behålla sin position. De 18 anställda arbetar från ett kontor där besökare möts av sju postit-lappar som bildar bolagsnamnet på dörren, beskriver Dagens Industri.
”Vad ska skolan ha för uppgift, när AI bär all kunskap?”, säger Anton Osika.
Läs mer om ekonomi:
Studie: Svenskarna drar ner sitt sparande
E-fakturor skapar problem för anhöriga vid sjukdom
Trumps politik får dollarn att rasa: Snabbare än på 50 år

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.