E55

Motbjudande Max-mardrömmen: Milkshake förvaras i skurhinken

max
Arbetare och chefer berättar om motbjudande hygien på Max. Bilden är ett collage. (Foto: Canva och Janerik Henriksson/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 19 feb. 2025Publicerad: 19 feb. 2025

Flera tidigare anställda på hamburgerkedjan Max vittnar om allvarliga brister i hygienrutiner och matsäkerhet. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Pension
Spela klippet
E55 Studio

Sveriges största konkurs – så påverkas din pension

24 mars 2025
elbilar
Spela klippet
E55 Studio

Svalt intresse för skrotningspremien av bensin- och dieselbilar

24 mars 2025

Genom hemliga chattgrupper och interna varningar förbereder sig restaurangerna inför inspektioner, vilket gör att problemen aldrig upptäcks vid kontroller.

Men verkligheten är en annan än den som myndigheterna får se.

ANNONS

MISSA INTE: Få din deklaration först av alla: Pengarna på kontot innan påsk

Din milkshake förvaras i skurhinken

Tidigare personal berättar att restaurangerna manipulerar temperaturprotokoll, återanvänder mat som egentligen borde kastas och bryter mot hygienföreskrifter när ingen övervakar dem.

Bland annat instrueras personalen att hälla över innehållet i milkshakemaskinen i skurhinkar när maskinen tvättas, och sedan bara hälla samma hink tillbaka in i maskinen.

”När inspektören kom såg allt perfekt ut, men efteråt gick vi tillbaka till gamla vanor och kunde servera mat som egentligen skulle slängts,” säger en före detta restaurangchef till Aftonbladet.

MISSA INTE: Rekordmånga svenskar blir av med bankkonton

ANNONS

Hemliga chattgrupper och fejkade protokoll

ANNONS

Enligt uppgifterna var kontrollerna enkla att förutse. 

Personal fick förvarningar via interna chattgrupper och sms, vilket gav dem tid att städa och justera matsäkerheten inför inspektörernas besök.

”Så fort vi fick veta att en inspektör var på väg, städades allt noggrant och regler följdes till punkt och pricka. Efteråt gick det tillbaka till det vanliga”, säger en tidigare driftchef.

Tidigare anställda hävdar även att dokumentationen av temperaturmätningar var rena formaliteten.

”Vi skulle kontrollera kylar och kött dagligen, men istället fyllde vi bara i siffror i efterhand utan att faktiskt mäta något,” säger en före detta restaurangchef.

MISSA INTE: Arbetslösheten ökar – fler söker jobb men konkurrensen hårdnar

Anställda tvekar att äta på Max

Vissa uppger att de efter att ha jobbat på kedjan inte längre litar på hur maten hanteras.

”Jag skulle aldrig äta där igen efter att ha sett hur det går till bakom kulisserna,” säger en före detta anställd.

ANNONS

En nuvarande anställd menar att timerfunktionen, som ska garantera att maten inte värms för länge, används felaktigt.

”Timern är bara till för att lura inspektören. Vi trycker om den hela tiden istället för att slänga gammal mat,” berättar personen för Aftonbladet.

Läs mer om ekonomi: 

Så blev han ekonomiskt fri vid 39 – utan att köpa bostad

Rekordmånga svenskar blir av med bankkonton

Skatteverket ger sig ut på vägarna: Hårdhandskarna mot fuskare

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS