Äntligen kommer goda nyheter från matbutikerna. Matpriserna föll 0,2 procent i juni jämfört med maj enligt Matpriskollen. Det är den största minskningen sedan april 2023.


Mest läst i kategorin
Ulf Mazur är vd och grundare av Matpriskollen och han verkar nästan förvånad över utvecklingen, skriver DN.
”Det brukar alltid komma några dåliga överraskningar, men det har det inte gjort nu”, säger Ulf Mazur.
MISSA INTE: Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen
Kaffe och frukt blev billigare
Kaffe var en av de produkter som blev märkbart billigare i juni. Priset sjönk med 3 till 15 kronor per paket den senaste månaden, skriver SVT.
Bättre skördar efter att råvarupriset slagit rekord bidrar till nedgången. Den starka svenska kronan gör också importen billigare.
Ulf Mazur förklarar att kaffe handlas i dollar på världsmarknaden. Kaffe som handlas i dollar påverkas starkt av kronans utveckling mot den amerikanska valutan.
Frukt och bär blev också billigare i juni. Grönsakspriserna är till och med 0,1 procent lägre än för ett år sedan – något som inte hänt på länge.
MISSA INTE: Analytikerns prognos: Därför kan USA-börsen fortsätta stiga
Kronan hjälper till att hålla matpriserna nere
Den starka kronan är en viktig faktor bakom att matpriserna inte rusar iväg. Ungefär hälften av all mat som säljs i Sverige är importerad.
Medan kronan rusat mot dollarn har den bara förstärkts marginellt mot euron. Det spelar roll eftersom importen av livsmedel framför allt handlas med euro.
Ulf Mazur är ändå nöjd med utvecklingen. Han betonar att redan det faktum att kronan är stark hjälper till att hålla emot prisökningar.
”Man ska vara nöjd för att den inte går åt andra hållet utan att kronan faktiskt är stark, i och med att ungefär hälften är import”, säger Ulf Mazur.
MISSA INTE: Swedbank köper Stabelo – fler ska få bolån
Matpriserna fortfarande högre än förra året
Trots nedgången i juni är matpriserna fortfarande 2,5 procent högre än för ett år sedan. Men Ulf Mazur tror att det fortsatta fokuset på matpriser hjälper till att hålla dem nere.
Folk har blivit mer medvetna om vad maten kostar efter de höga prisökningarna de senaste åren. Det pressar butikerna att konkurrera hårdare om kunderna.
Ulf Mazur konstaterar att medvetna konsumenter påverkar marknaden. Många handlar mer noggrant och jämför priser mellan olika butiker.
”Jag tror att man kan räkna med ganska stillastående priser ett bra tag nu”, säger Ulf Mazur.
Kött blir dyrare trots allt
Medan de flesta matvaror blev billigare går köttpriserna mot strömmen. Framför allt priset på nötkött sticker iväg efter en brist på varan.
Ulf Mazur förklarar att det är långsiktiga problem som ligger bakom. Det finns för få slaktdjur på marknaden just nu. En av anledningarna till bristen på slaktdjur är det höga priset på mejerivaror. Bönder tjänar så bra på mjölken att de håller kvar kossorna längre.
Ulf Mazur beskriver hur bönderna resonerar. Bönder behåller kossorna längre i mjölkning istället för att skicka dem på slakt eftersom de får så bra betalt för mjölken nu.
Det betyder att färre kor går till slakt, vilket driver upp priserna på nötkött. Utvecklingen kan fortsätta så länge mjölkpriserna är höga.

Ljusare framtid för matpriserna
För första gången på länge verkar trenden för matpriserna ha vänt. Priserna sjönk i juni efter flera månader av mindre prisuppgångar.
Kombinationen av starkare krona, bättre skördar och medvetna konsumenter kan fortsätta att hålla matpriserna i schack. Men utvecklingen för köttpriserna är fortfarande oviss.
Ulf Mazur ser positivt på framtiden även om han inte vill lova för mycket. Matpriserna har varit en börda för många hushåll de senaste åren, så även små förbättringar känns som en lättnad.
”Konsumenterna är fortfarande medvetna, det pressar ju kedjorna”, säger Ulf Mazur.
Läs mer om ekonomi:
Konkurrensverket: Om Coop stänger kan maten bli dyrare
”Avanzadödaren”: Säljs till Länsförsäkringar i förlustaffär
Sverige är på väg att resa sig ur lågkonjunkturen – eller?

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.