E55

Finansinspektionen slår larm: Unga måste sluta ta tips från AI

ai
Finansinspektionen varnar unga från att använda sig av ChatCPT och annan AI för att få hjälp på aktiemarknaden. (Foto: Getty Images och PhonlamaiPhoto´s Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 16 juli 2025Publicerad: 16 juli 2025

Allt fler unga svenskar använder AI-verktyg som ChatGPT som investeringsrådgivare – ofta med gamla eller ogenomskinliga källor i bagaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Som en del i informationsinhämtningen bland många skulle jag säga att AI kan tjäna en god roll”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, till EFN.

Det senaste året har tekniken tagit klivet från nischad programmeringshjälp till vardagsverktyg för allt från receptsök till ekonomiska beslut, rapporterar TT.

För vissa i den yngre generationen har ChatGPT blivit ett lika självklart verktyg för sparande som Swish är för betalningar.

När TT bad AI-botten om ett investeringsförslag för 50 000 kronor kom svaret snabbt och med säker ton. Nästan hälften borde gå till investmentbolag, resten fördelas på svenska kvalitetsaktier, utdelningsbolag och ett mindre teknik- och försvarssegment. 

Saab pekades ut som ett särskilt attraktivt köp – med citat hämtade direkt från ett Reddit-forum där anonyma användare kallat bolaget ”kriminellt att inte köpa”.

MISSA INTE: Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi

AI mixar nytt med gammalt

Problemet är inte bara vilken typ av råd som ges, utan också hur gamla de är. En granskning visar att AI-verktyg kombinerar färska nyheter med inlägg och analyser som kan vara över ett halvår gamla – något som inte alltid framgår för användaren.

SSAB lyftes exempelvis fram som ett bolag med ”stark potential just nu”, trots att rekommendationen kan ha hämtats från ett läge som inte längre gäller. För erfarna investerare med koll på marknadens svängningar är det lättare att sålla bland uppgifterna. 

ANNONS

Men för den som är ny på börsen eller ännu inte byggt upp ett kritiskt förhållningssätt, kan AI-tips ge en falsk känsla av trygghet.

Finansinspektionen ser allvarligt på utvecklingen. Samtidigt är myndigheten medveten om att tekniken inte kommer att försvinna – snarare tvärtom.

MISSA INTE: Charterresor dyrare än någonsin – så mycket kostar en solig vecka

ANNONS

Ingen förståelse för riskprofil

Enligt Moa Langemark är det avgörande problemet att AI:n inte känner användaren. Den anpassar inte sina råd efter om du har pensionssparat i 30 år eller är i färd med att lägga hela sommarjobbet på börsen.

Det som för en person med lång investeringshorisont kan vara ett rimligt risktagande, kan för en annan bli en förlust som tar flera år att hämta sig från. 

Särskilt problematiskt blir det när råden baseras på hypade bolag från sociala medier snarare än analyser med djup och perspektiv.

Langemark menar dock att AI kan spela en positiv roll – som ett komplement till annan information. Men det kräver ett medvetet och källkritiskt användande.

MISSA INTE: Dolda avgifter på bredband – ”som en osynlig extrahyra”

ANNONS

En fråga om omdöme med AI-verktyg

För den som hunnit se börsbubblor komma och gå, från IT-kraschen till finanskrisen, känns kanske entusiasmen för Reddit-råd bekant. 

Skillnaden nu är hastigheten – och att råden inte längre bara sprids från vän till vän, utan levereras med auktoritativ språkdräkt och utan förklaring till ursprung.

Det är ingen slump att AI-verktyg upplevs som övertygande. De formulerar sig snyggt, logiskt och självsäkert. Men som alltid är det inte tonen som avgör värdet – utan innehållet.

”Som en del i informationsinhämtningen bland många skulle jag säga att AI kan tjäna en god roll”, avslutar Moa Langemark. 

Läs mer om ekonomi:

Expert på arv svarar: Vem ärver huset utomlands?

Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer

Okända svenska AI-bolaget: 17 miljarder innan tredje året

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS