Första halvåret 2025 har visat på dramatiska skillnader i elpriser mellan norra och södra Sverige. Billig el i Luleå – men dyrare i Malmö.


“Bristande överföringskapacitet har låst in kraften i norr och pressat priserna nedåt”, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Energiföretagen.
MISSA INTE: Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
Stora skillnader mellan landsändarna
Under årets första sex månader har skillnaderna blivit särskilt påtagliga. I Luleå och Sundsvall har genomsnittspriset sjunkit med hela 66 procent jämfört med förra året – till drygt 14 öre per kilowattimme.
I Stockholm är läget oförändrat, medan Malmöborna fått se en uppgång med fem procent, skriver Energiföretagen.
Förklaringen ligger till stor del i vädret. Hög nederbörd under höst och vinter har fyllt vattenmagasinen ovanligt snabbt, och kombinationen med kraftigt ökad vindkraftsproduktion har skapat ett överskott av el i norr.
MISSA INTE: Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi
Norr pressas – och elpriserna går i botten
Överföringskapaciteten från norra till södra Sverige har inte varit tillräcklig, vilket gjort att stora mängder el stannat kvar i norr och pressat priserna där.
I Sundsvall noterades 506 timmar med negativa elpriser under årets första sex månader – mer än dubbelt så många som under motsvarande period i fjol.
Den här utvecklingen påverkar i förlängningen förutsättningarna för nya investeringar. När priset sjunker så ofta som det nu gör i norra elområden försämras lönsamheten, särskilt för vindkraftsaktörer men även för den annars stabila vattenkraften.
I södra Sverige ser det annorlunda ut. Medan elpriser i Malmö i genomsnitt låg på 66 öre per kilowattimme, stannade det i Stockholm strax under 49 öre, vilket dock har påverkats av stängningen av kärnkraftverket Oskarshamn.
Skillnaderna visar tydligt hur beroende elsystemet är av geografi – och hur begränsningar i nätet kan påverka marknaden för både hushåll och producenter.
MISSA INTE: Charterresor dyrare än någonsin – så mycket kostar en solig vecka
Mer sol och vind – men lägre användning
Totalt sett har elproduktionen i Sverige ökat något under första halvåret. Trots en nedgång i vatten-, kärn- och värmekraft har produktionen från vind och sol gått upp med över 3 TWh – framför allt tack vare en 60-procentig ökning av solkraften.
Samtidigt har elanvändningen sjunkit med fyra procent, främst som följd av en mild vinter.
Temperaturjusterat är minskningen mer blygsam – omkring en procent – men det räcker för att skapa ett större överskott i systemet. Den svenska nettoexporten av el har därför ökat med drygt tio procent.
Det är en utveckling som sätter press på både prisbilden och det framtida investeringsklimatet. När elen flödar ut i Europa men inte alltid hittar sin väg inom landet, blir frågan om utbyggnad av överföringskapacitet alltmer aktuell.

MISSA INTE: Dolda avgifter på bredband – ”som en osynlig extrahyra”
Rekordfyllda vattenmagasin hjälper elpriser
En annan intressant detalj i årets statistik är läget i vattenmagasinen. Efter ihållande nederbörd under höst och vinter nådde de sina högsta nivåer på över 60 år redan i våras.
Som mest låg vattennivåerna 28 procent över det normala. Men med en beskedlig vårflod har nivån nu återgått till mer normala nivåer – vilket skapar stabilare förutsättningar inför andra halvåret.
Det finns alltså både skäl att glädjas över låga elpriser i norr och att oroa sig över framtida lönsamhet i produktionen. Och för hushåll med elkostnader som en återkommande post i ekonomin blir utvecklingen fortsatt värd att följa.
“Det påverkar såklart lönsamheten i vind- och solkraft genom den så kallade kannibaliseringseffekten – men även vattenkraften påverkas vilket försvårar för både ny- och reinvesteringar”, säger Magnus Thorstensson.
Läs mer om ekonomi:
Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
Expert på arv svarar: Vem ärver huset utomlands?
Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
Okända svenska AI-bolaget: 17 miljarder innan tredje året

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.