E-fakturor är billiga och smidiga, men de kan skapa stora problem för dina anhöriga om du skulle bli sjuk eller få minnessvårigheter.


Mest läst i kategorin
Nu varnar experter för fallen med den digitala ekonomin.
Gert Gelotte är 75 år och vet hur det känns när systemen inte fungerar.
”Inte ens med fullmakt får jag tillgång till min hustrus digitala räkningar. Hur ska jag då kunna hjälpa henne betala dem?”, säger han till Aftonbladet.’
MISSA INTE: Matpriserna sjunker äntligen – första gången på två år
När fullmakten inte räcker till
Gert Gelottes hustru Karin drabbades av en hjärnblödning tidigare i år och fick minnesrubbningar. Hon kom inte ihåg sina bankkoder och kunde inte komma in på sin internetbank för att sköta ekonomin, berättar han i en debattartikel i DN.
Gert Gelotte hade förberett en framtidsfullmakt som skulle ge honom full behörighet att hantera Karins ekonomi. Men den skulle medföra ett stort ingrepp i hennes rättshandlingsförmåga, så han avråddes från att aktivera den.
Alternativet är anhörigbehörigheten som ger närmast anhörig rätt att sköta vardagsekonomin. För att använda den krävs varken fullmakt eller registrering – det räcker att visa att man är närmast anhörig.
Men här kommer begränsningen: med anhörigbehörigheten kan man bara betala pappersfakturor. Karin hade inga sådana eftersom hon övergått till e-fakturor för miljöns skull och för att slippa aviavgifter.
MISSA INTE: Lilla doldis-fonden som krossar börsen: Förvaltaren avslöjar sina tips
Företagen säger nej först
Banken uppmanade Gert Gelotte att kontakta företagen som skickar e-fakturorna och be om pappersfakturor. Men han visste inte ens vilka företag det handlade om.
Banken gjorde en sammanställning av fakturaställarna, men det löste inga problem. Alla företag svarade att bara Karin kunde ändra till pappersfakturor.
Efter tre månader hade Karin återhämtat sig tillräckligt för att följa med till banken och skriva fullmakter till Gert Gelotte. Banken sa att allt som han kunde göra åt sig själv nu kunde han göra åt Karin.
Men det stämde inte. Fullmakterna gav honom tillgång till hennes konton men inte till e-fakturorna. En senior banktjänsteman förklarade att ingen fullmakt omfattar e-fakturor.
MISSA INTE: Experten: Ingen vändning i sikte – bostadspriserna rasar
Telefonsamtal blev lösningen
Gert Gelotte har fått hitta andra sätt att lösa problemet genom massor av telefonsamtal.
”Företagen säger alltid nej först. Då brukar jag fråga om de inte vill ha betalt. Och det vill de ju alltid. Så då brukar de kunna hitta en lösning”, säger han.
Myndigheter är mycket svårare att ha att göra med enligt Gert Gelotte. Särskilt problematisk har Transportstyrelsen varit när det gäller trängselskatt och andra avgifter.
Det är ofta småbelopp, men det blir snabbt höga straffavgifter om man missar en betalning. Till slut fick han tips om att använda registreringsnummer och kod från registreringsbeviset för att komma åt skuldinformationen på Transportstyrelsens hemsida.
Ganska komplicerat med E-fakturor
Fredrik Nordquist är jurist på Konsumenternas bankbyrå och får ofta frågor om problemet.
”Det här är en av de vanligaste frågorna vi får. Det är inte så konstigt, det kan vara ganska komplicerat.”
Han förklarar att många är vana att sköta allt digitalt via mobilen, men när man ska hjälpa någon annan fungerar inte det. Då krävs mer analoga metoder med mycket papper och besök på bankkontor.

Tre konkreta tips för E-fakturor
Fredrik Nordquist har tre konkreta tips för att underlätta situationen:
Styr alla e-fakturor till ett gemensamt konto som båda parter har tillgång till med automatiska överföringar varje månad. Om en blir sjuk kan den andra godkänna räkningarna.
Lägg upp autogiro för viktiga räkningar så de betalas automatiskt så länge det finns pengar på kontot.
Förbered en förteckning över räkningar och avtal och hur de betalas. Ta fram underlag som styrker anhörigheten som familjebevis från Skatteverket.
Bankerna medger problemen med E-fakturor
Lena Barkman är kommunikationschef på Svenska Bankföreningen och erkänner att det finns problem.
Hon förklarar att reglernas utformning är en avvägning mellan skydd för individerna och anhörigas behov av att enkelt kunna sköta ekonomin.
Gert Gelotte föreslår två reformer som skulle kunna lösa problemet. Dels att anhörigbehörigheten utvidgas till att omfatta e-fakturor. Dels en bankfullmakt med full tillgång, möjligen med krav på läkarintyg.
”Jag kan förstå att man befarar att jag ska utnyttja situationen och plundra Karins konton. Men man kan ju lägga in beloppsgränser eller tidsbegränsningar eller någonting annat. Jag vill bara kunna betala hennes räkningar”, avslutar Gert Gelotte.
Läs mer om ekonomi:
Bittra släktfejden rasar om miljardarvet efter Trolle-Wachtmeister
Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen
Analytikerns prognos: Därför kan USA-börsen fortsätta stiga

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.