Chokladälskare har fått bita ihop under priskaoset. Men nu kommer nyheterna som kan göra vardagen lite godare igen.


Priset på choklad är fortfarande högt, men snart kan det bli ändring på det.
Efter ett år av rekorddyra råvaror, krympande chokladkakor och väderkaos i kakaoländerna ser marknaden äntligen ut att svalna.
Missa inte: Börsen har rusat – så ska du tänka om sparandet. E55
Rekordår för kakao
Det senaste året har varit en prövning för chokladälskare. Kakaopriset tredubblades och nådde 12 000 dollar per ton, vilket är den högsta nivån någonsin. Enligt Realtid berodde prisrusningen på missväxt och sjukdomar i Ghana och Elfenbenskusten som tillsammans står för två tredjedelar av världens kakaoproduktion. Även Nigeria och Indonesien drabbades hårt.
Effekten märktes snabbt i butikerna. Marabou minskade storleken på sina chokladkakor, Nestlé höjde priserna och svenska Narr Chocolate pausade delar av sin tillverkning för att kunna satsa på mer exklusiva premiumsorter.
Den sinande kakaon fick även chokladjättar som Mondelez och Hershey fick tänka om. Båda bolagen meddelande att de justerade sina recept och ersatte delar av kakaoinnehållet med andra ingredienser.
”Choklad är bara en av många livsmedel som blir dyrare på grund av klimatdrivet extremväder”, sa Amber Sawyer vid Energy and Climate Intelligence Unit till Al Jazeera.
Sötare tider i sikte för chokladälskare
Men nu ser trenden ut att vända. Efter månader av chokladkris ligger kakaopriset runt 6 000 dollar per ton, vilket är hälften så mycket som vid toppnivån förra året. Det rapporterar Dagens PS.
Enligt Oran van Dort, råvaruanalytiker på Rabobank, har marknaden börjat stabilisera sig. De tidigare rekordnivåerna fick odlare att investera i nya träd och bättre gödsel, och produktionen ökar snabbt i länder som Ecuador, Brasilien och Nigeria.
”Det är ironiskt, men höga priser botar höga priser”, säger van Dort till SvD.
När priset sjunker
Chokladälskare får dock ha lite tålamod innan prislappen i butiken påverkas. Enligt van Dort tar det mellan sex och nio månader innan de lägre kakaopriserna får genomslag i handeln.
Han tror att chokladen ändå kommer att kosta något mer än före 2023, men att trenden nu tydligt pekar nedåt.
Samtidigt varnar han för att marknaden fortfarande är sårbar. Låga kakaolager och klimatförändringar kan skapa nya prissvängningar, och ett överutbud skulle i värsta fall kunna leda till en ny priskollaps.
Läs även: Trodde hon investerade smart – förlorade 600 000 kronor. E55
Läs även: Priset förändrar chokladen: Kan vi leva utan kakao? Dagens PS

Linn Kolar är webbredaktör och marknadsförare med kandidatexamen i medieteknik. Hon bevakar frågor som rör pension, privatekonomi och digital utveckling för Dagens PS, E55 och Realtid. Med en bakgrund inom service och apoteksbranschen har hon bred erfarenhet av kommunikation och kundrelationer, vilket präglar hennes arbete med att göra ekonomi och teknik tillgängligt för fler. Bevakningsområden: Pension Privatekonomi Teknik och samhälle

Linn Kolar är webbredaktör och marknadsförare med kandidatexamen i medieteknik. Hon bevakar frågor som rör pension, privatekonomi och digital utveckling för Dagens PS, E55 och Realtid. Med en bakgrund inom service och apoteksbranschen har hon bred erfarenhet av kommunikation och kundrelationer, vilket präglar hennes arbete med att göra ekonomi och teknik tillgängligt för fler. Bevakningsområden: Pension Privatekonomi Teknik och samhälle

Här kan du beställa Verisure hemlarm för endast 2990 kr! (Värde: 6990 kr) Snabb hjälp vid inbrott, brand och nödsituationer. Gör larmtestet för att hitta rätt larm för dig.