E55

Bostadsrättsföreningarnas sparande bottenlågt – avgifterna rusar

avgifterna
Avgifterna rusar uppåt i Stockholms bostadsrättsföreningar. (Foto: Bigandt_Photography och Roland Magnusson Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 24 maj 2025Publicerad: 24 maj 2025

Trots att avgifterna har höjts kraftigt under det gångna året är sparandet i Stockholms bostadsrättsföreningar nere på rekordlåga nivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
E55 Studio

Oro i världen: Är det dags att spara i guld?

25 maj 2025
Spela klippet
E55 Studio

Kris i ekonomin: Här placerar svenskarna sina pengar

25 maj 2025
Spela klippet
E55 Studio

Rapportperioden skakig: Så mycket backar börsen

24 maj 2025

Enligt en rapport från HSB Stockholm, som omfattar mer än 760 föreningar med nära 100 000 lägenheter i regionen, visar att den ekonomiska bufferten i många fall är betydligt mindre än vad som rekommenderas.

“Jag är uppriktigt oroad”, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm i ett pressmeddelande.

Bakom oron ligger inte bara den stigande inflationen, utan även kraftigt ökade räntekostnader och högre utgifter för värme, el och underhåll, skriver DN.

Trots att avgiften höjdes med i snitt nio procent under 2024 – den största ökningen på fem år – räckte det inte för att täcka föreningarnas behov av långsiktigt sparande.

MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner

Välmodiga höjningar av avgifterna, men inte tillräckligt

HSB:s rekommendation är att föreningarna sparar minst 300 kronor per kvadratmeter för att klara framtida renoveringar och kostnadsökningar. Men snittet bland de undersökta föreningarna ligger på bara 165 kronor per kvadratmeter. 

Det innebär att många föreningar varken är rustade för oförutsedda utgifter eller för de större projekt som ofta behövs efter några decennier – som stambyten eller fasadrenoveringar.

“Att ha ett för lågt sparande innebär att nuvarande medlemmar inte står för sitt slitage”, säger Cecilia Jutell.

ANNONS

Hon varnar för att bristen på sparande kan leda till stora avgiftshöjningar i framtiden, särskilt när föreningarna tvingas ta tag i eftersatt underhåll. I praktiken betyder det att framtida medlemmar får betala för kostnader som uppstått redan idag.

På pappret ser många föreningars ekonomi fortfarande stabil ut. Men siffror från årsredovisningarna visar att när avskrivningar och större investeringar räknats bort återstår ett sparande långt under vad som anses vara hållbart.

MISSA INTE: Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”

ANNONS

Inte möjligt att hålla avgifterna oförändrade

Länge var det möjligt för föreningar att hålla avgifterna oförändrade, ibland under flera år i följd. Den låga räntan möjliggjorde billig finansiering och förskönade många föreningars resultat. Men det ekonomiska landskapet har förändrats. 

Föreningar som inte i tid höjde avgifterna står nu inför verkligheten att kostnaderna ökat snabbt – utan att sparandet hängt med.

Samtidigt finns det ett psykologiskt motstånd bland många boende mot att se månadsavgiften stiga. Det är en utveckling som ofta diskuteras i äldre bostadsområden där de boende bott länge och vant sig vid en viss ekonomisk nivå.

“Många har nog dragit sig för att höja fram tills nu, men inte gjort det i tillräckligt hög utsträckning”, säger Cecilia Jutell.

avgifterna
Studien kommer från HSB:s bostadsrättsbarometer. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
ANNONS

Sparande som framtidsförsäkring

För de boende i en bostadsrätt är föreningens ekonomi direkt kopplad till bostadens värde. Ett starkt sparande ses som en trygghetsfaktor, inte minst av banker vid belåning och av spekulanter vid försäljning.

Men trots att sambandet är välkänt har många föreningar fortsatt att prioritera kortsiktig kostnadskontroll framför långsiktig ekonomisk hållbarhet.

För att nå upp till det rekommenderade sparandet krävs enligt HSB att avgifterna höjs med ytterligare 17 procent, utöver det som redan genomförts. Det är en siffra som väcker frågor – både om framtida ekonomi och om vilka som ytterst ska bära kostnaderna.

“Det är hög tid att föreningarna börjar planera för framtiden”, säger Cecilia Jutell.

Medan fastighetspriser, energikostnader och räntor svänger, är underhållet av fastigheten en fast punkt i kalkylen. Att inte spara är att skjuta problemen framför sig – och låta kommande generationers medlemmar betala priset.

Läs mer om ekonomi:

Pensions-vrede: LO, TCO och SACO till attack mot politikerna

Nederlag för EU:s tjänstepension

ANNONS

De anhörigas ekonomiska misshandel av dementa äldre

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS