Solkraften växer, priserna sjunker – men din elräkning riskerar ändå att bli oväntat hög om du inte ser upp. Sommaren 2024 väntas elpriserna sjunka till ovanligt låga nivåer.


Mest läst i kategorin
Samtidigt stiger elnätsavgifterna kraftigt och nya tariffer införs.
Christian Holtz, elanalytiker på konsultfirman Merlin & Metis, ser tecken på en mer stabil marknad efter flera år av kraftiga svängningar.
“Jag tror att i sommar kommer det vara väldigt många timmar med riktigt låga priser”, säger han till DN.
MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
Solkraft pressar priserna mitt på dagen
Efter de rekordhöga elpriserna 2022 är det nu helt andra tongångar. Orsaken till prissänkningen är främst ett växande tillskott av solenergi, både i Sverige och på kontinenten.
Under sommarmånaderna, när solen står högt, kan detta innebära så mycket elproduktion att priset till och med blir negativt vissa timmar.
Tidigare år har det lönat sig att tvätta och ladda bilen på natten, men i år gäller det att tänka om för att lätta på elräkningen. Den som har timprisavtal gör klokt i att i stället förlägga elanvändningen till mitt på dagen, när solproduktionen är som störst. Men kvällarna bör undvikas, varnar Holtz.
“Man ska hela tiden akta sig för morgonpiken och kvällspiken”, säger han till tidningen.
MISSA INTE: Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”
Elnätsavgifterna dämpar effekten på elräkningen
I år har de stigit med nästan elva procent för ett genomsnittligt lägenhetshushåll, vilket är den största ökningen på 30 år enligt den årliga Nils Holgersson-rapporten, något som News55 tidigare har skrivit om.
Trots detta tror Christian Holtz att hushållen ändå kommer att få en lägre total elkostnad under sommaren, tack vare det låga elpriset. Men han varnar för att utvecklingen på elnätsfronten gör det allt viktigare att planera sin elanvändning klokt.
En ny modell för nätavgifter, kallad effekttariff, införs nu stegvis i landet. Den bygger på att kunderna betalar mer för hög effekt under korta perioder – inte bara för den totala mängden el man använder under månaden.
“Det man kan göra är att vara flexibel i sin elanvändning, eller införskaffa ett batteri för att styra undan lasten från pikarna”, säger Christian Holtz till DN.

MISSA INTE: Klubbat och klart: 30 procent dyrare medicin för äldre från 1 juli
Vilket elavtal elräkningen mår bäst av
För den som står i begrepp att välja nytt elavtal är alternativen flera: fast, rörligt eller timpris. Det finns inget universellt svar, men vissa riktlinjer kan vara bra att ha i åtanke.
Fast pris kan vara tryggt för den som inte vill riskera oväntade höga räkningar. Men enligt Holtz är det i regel också det dyraste alternativet på sikt.
För den som har möjlighet att styra sin elanvändning är rörligt eller timavtal mer fördelaktigt.
Flexibilitet nyckeln till lägre kostnader
För den som redan har ett timavtal öppnar sommaren upp för stora möjligheter att minska kostnaderna ytterligare. Enkla åtgärder som att köra tvättmaskinen eller ladda elbilen mitt på dagen kan ge märkbara effekter på din elräkning.
Christian Holtz betonar att det är just förmågan att anpassa sig som blir avgörande.
“Har man då timavräknad elavtal och kan vara flexibel och till exempel ladda bilen mitt på dagen när solen skiner och vi har de negativa elpriserna, så tror jag att det är en bra strategi”, avslutar han till DN.
Läs mer om ekonomi:
Pensions-vrede: LO, TCO och SACO till attack mot politikerna
Nederlag för EU:s tjänstepension
De anhörigas ekonomiska misshandel av dementa äldre

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.