Allt fler ser försvarssektorn som en chans till god avkastning. Men många banker vill fortfarande hålla avstånd – av rädsla för sitt rykte.


“De är oroliga för att det ska skada bankens varumärke”, säger Jan Pie, generalsekreterare för branschorganisationen ASD till SvD.
I spåren av Rysslands invasion av Ukraina har det militära behovet förändrats snabbt. Sverige och flera andra länder i Europa ökar sina försvarsanslag, samtidigt som EU har öppnat för lättare finansiering.
Tillväxtutsikterna inom branschen har förbättrats, särskilt för bolag som Saab och Kongsberg.
Det har också påverkat investerarnas intresse. Louis Landeman, chef för hållbarhetsanalys på Danske Bank, menar att upprustningen skapat ett tydligt trendbrott.
MISSA INTE: Då höjs din skatt med 3 941 – även efter nya riktåldern för pension
Försvarssektorn är en ”Lockande marknad”
“Investerarna ser det här som en lockande marknad. Tillväxtpotentialen kommer att vara väldigt god de kommande åren och troligen även därefter”, säger Louis Landeman.
Flera banker har nu börjat öppna dörrarna för investeringar i försvarssektorn. Men långt ifrån alla har följt efter.
Enligt Jan Pie är det fortfarande många banker som håller fast vid gamla policyer. Det påverkar framför allt mindre företag som inte har Saabs muskler eller kontaktnät.
“Det är ett betydande problem. Många små försvarsföretag får inte tillgång till finansiering”, säger han.
Det skapar i sin tur problem uppåt i kedjan. De stora företagen är beroende av underleverantörer – som i sin tur bromsas av att kapitalet uteblir.
MISSA INTE: Inflationen högre än väntat – Riksbankens nästa steg osäkert
Rädsla för smutskastning
Orsaken är enligt Jan Pie en oro för att bli ifrågasatt offentligt. Banker vill inte riskera att förknippas med militär upprustning – oavsett om det handlar om nationellt försvar eller export.
Flera företag i den civila sektorn har också valt att inte sälja komponenter till försvarssektorn av samma skäl.
Samtidigt sker en förändring. Nya fonder med fokus på försvar har lanserats och lyckats attrahera kapital. Värderingarna på börsen har också skjutit i höjden för flera försvarsbolag.
Louis Landeman förklarar att Ryssland har ställt om till en krigsekonomi, men att Sverige helt enkelt inte har det. Ryssland producerar mer av vissa vapensystem än vad hela Europa gör tillsammans.
MISSA INTE: Finansinspektionen slår larm: Unga måste sluta ta tips från AI
Innovation släpar efter i Försvarssektorn i Europa
En stor utmaning för den europeiska försvarsindustrin är takten i teknikutvecklingen. I USA går 16 procent av försvarsbudgeten till forskning och utveckling. I Europa är siffran i genomsnitt bara 4 procent. Det innebär att Europa halkar efter, särskilt inom områden som drönarteknik och luftvärn.
Jan Pie förklarar att vi inte har några luftvärnssystem utvecklade för att möta moderna drönare.
Han varnar för att ett framtida Ryssland – fritt från Ukrainakrigets belastning – kan bli en ännu större teknologisk motståndare än i dag.
Men bilden är inte entydig. Saab sticker exempelvis ut. Företaget satsade under förra året över 10 miljarder kronor på forskning och utveckling – vilket motsvarar 17 procent av omsättningen.

Tillväxt även utanför branschen
Enligt Danske Bank kan en ökad innovationstakt också ha bredare effekter på ekonomin.
Försvarssektorns nya teknik som tas fram har ofta en förmåga att sprida sig till civila områden – något som i förlängningen kan gynna produktiviteten i samhället.
“Om man satsar mer på innovation så kan försvarssatsningar skapa bra tillväxt”, säger Louis Landeman.
Läs mer om ekonomi:
Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer
Skatteverkets blunder flyttade företaget till Lettland
Kronan tappar i styrka mot euro och dollar – nytt tryck på svensk ekonomi

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.