E55

2,5 kronor dyrare med bränsle – oavsett valresultat

bränsle
Framtidens bränslepriser verkar vara bestämda, då EU:s nya lagar höjer dem med minst 2,50 kronor. (Foto: Anna Moskvina Images och Janerik Henriksson/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Den som kör bil bör räkna med att det blir dyrare med bränsle från och med 2027. Och det oavsett vilken regering som sitter i Rosenbad. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är ett nytt EU-regelverk, kallat ETS 2, som syftar till att få ner utsläppen från bland annat transporter och bostäder. För många hushåll, inte minst de som bor utanför storstäderna, riskerar det att leda till ännu högre kostnader för bränsle.

I praktiken innebär det att företag som säljer fossila bränslen – som bensin och diesel – blir skyldiga att betala för de utsläpp deras produkter ger upphov till. Det sker genom att de måste köpa särskilda utsläppsrätter. 

Men det är inte företagen som kommer stå för notan i slutändan – den landar troligen hos konsumenten, i form av högre priser vid varje tankning.

“Det här får man nog säga är den bästa gissningen av vad de här utsläppsrätterna kommer att kosta i framtiden”, säger John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare regeringens klimatutredare till SVT.

MISSA INTE: Tunga namn kritiska till höjning av pensionen: ”Dumma i huvudet”

Redan prissatt: 74 euro per ton

Handeln med framtida utsläppsrätter har redan börjat, och i början av maj låg priset på omkring 74 euro per ton koldioxid. 

Om den nivån håller i sig, skulle det motsvara ungefär 2,5 kronor extra per liter bränsle. Ett kännbar prissmäll för många bilberoende hushåll.

Just nu hör Sverige till de EU-länder där det faktiskt är billigast att tanka. En bidragande orsak är att regeringen under en tid har sänkt skatten på bensin och diesel. 

ANNONS

MISSA INTE: Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”

ANNONS

Ingenting man kan göra vid pumpen

Men enligt nationalekonomen John Hassler är det snart svårt att sänka priset på bränsle mer, eftersom Sverige redan ligger nära den lägsta skattenivå som är tillåten enligt EU:s regler. 

När de nya utsläppsavgifterna införs 2027 finns det alltså inte mycket man kan göra för att väga upp kostnadsökningen.

“Vi kan inte kompensera för detta genom att sänka skatten på bensin och diesel, kanske någon 50-öring, men inte mer än så, säger han.

MISSA INTE: När lönar det sig att ha villabatteri?

Politisk oenighet – men samma utfall

Miljöpartiets språkrör Amanda Lind uttryckte nyligen i SVT:s 30 minuter att en eventuell ny regering efter nästa val skulle höja priserna på bränsle för att minska utsläppen från transportsektorn. 

Men det förändrar inte det faktum att prisökningen i praktiken redan är inlåst genom den gemensamma EU-politiken.

ANNONS

Sverige har antagit ETS 2 som en del av sin klimatstrategi, och beslutet har godkänts av riksdagen. Det innebär att ingen regering, oavsett färg, kommer att kunna undgå de ökade kostnaderna som följer med systemet.

bränsle
Bensinpriserna var nyligen de lägsta på längem men nu är de påväg upp igen. (Foto: A’s Images och Route66 Images)

Dyrare bränsle: Nya intäkter till staten

Men ETS 2 innebär inte bara kostnader. Enligt EU:s modell kommer inkomsterna från handeln med utsläppsrätter att tillfalla medlemsländerna. För Sveriges del kan det betyda uppemot tio miljarder kronor i årliga intäkter, pengar som regeringen får rådighet över.

John Hassler ser en tydlig poäng i att använda intäkterna till att stötta de hushåll som påverkas mest av höjda priser på bränsle – inte minst ute på landsbygden, där bilen ofta är det enda realistiska färdmedlet.

“Det finns ett bra signalvärde i att använda de här pengarna till exempelvis en klimatbonus till de svenska hushållen. Man kan även tänka sig att de här pengarna går till människor på landsbygden eller andra ställen där det är svårt att hitta alternativ till bilen”, säger John Hassler till SVT. 

Framtidens priser på bränsle redan bestämda

Även om den politiska debatten ofta kretsar kring skattejusteringar på drivmedel, visar ETS 2 att spelreglerna i praktiken redan är satta. 

Prisökningarna kommer att ske, och den verkliga frågan blir hur Sverige väljer att hantera effekterna – särskilt för dem som är beroende av bilen i vardagen.

ANNONS

Oavsett politisk vilja kvarstår faktum: bränsle kommer att bli dyrare. 

Läs mer om ekonomi:

Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen

Arbetarpensionen splittrar – S-förslag möter hård kritik

Handlare i EU vill ha digital euro – protesterar mot kortjättarnas avgifter

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS