Att köpa bil i dag är något helt annat än för bara några år sedan. Nya modeller har blivit avsevärt dyrare – och även begagnatmarknaden pressas av ökande priser.


Mest läst i kategorin
Bilindustrin inför ett teknikskifte som påverkar hela prissättningen.
Tommy Letzén, vd på Motorbranschens riksförbund, MRF, förklarar för DN:
“Det har blivit många lagstadgade system och allt fler funktioner som måste finnas och det är inte gratis”, säger Tommy Letzén.
Ett tydligt exempel är Dacia Duster. För sex år sedan kunde modellen köpas för under 100 000 kronor. I dag är instegspriset närmare 270 000. På knappt ett decennium har priset alltså mer än dubblerats – och det är långt ifrån ett enskilt fall.
MISSA INTE: Tunga namn kritiska till höjning av pensionen: ”Dumma i huvudet”
Klassiskt billiga bilar blir dyrare
Även Skoda Fabia, Opel Astra och flera andra volymmodeller har blivit betydligt dyrare mellan olika generationer. Tekniken är en stor förklaring, men inte den enda.
En stor del av ökningen beror enligt branschen på att fler säkerhets- och komfortfunktioner i dag är standard.
Det som tidigare var tillval – som autobroms eller filbytesvarning – är numera krav inom EU, vilket förstås påverkar priset.
MISSA INTE: Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”
Komponentbrist och förändrade handelsflöden
Utöver teknisk utveckling har även globala faktorer spelat in. Pandemin orsakade stora störningar i leveranskedjor, särskilt vad gäller elektronik och andra komponenter.
Många biltillverkare blev beroende av ett fåtal underleverantörer, vilket i sin tur skapade flaskhalsar och ökade produktionskostnader.
Det har i sin tur lett till att även begagnade bilar har blivit en bristvara. När färre nya bilar kom ut på marknaden under pandemin minskade också tillgången på begagnade fordon. Samtidigt ökade efterfrågan – och priserna följde med uppåt.
MISSA INTE: När lönar det sig att ha villabatteri?
Starkt begagnatår för bilar – trots stigande priser
Under 2023 såldes fler begagnade bilar än året innan. Enligt statistik från MRF dominerade traditionella märken som Volkswagen och Volvo. Modeller som Golf, Passat, V70 och V60 låg i topp.
Men förändringen är tydlig även här. För första gången tog laddbara fordon – elbilar och laddhybrider – ledningen i begagnatstatistiken, med en marknadsandel på omkring 34 procent. Bensindrivna fordon hamnade på andra plats med 26 procent.
“Efterfrågan är fortsatt stor och konsumenterna väljer ett prisläge som man klarar av. Samtidigt exporteras många bilar, så bättre begagnade bilar har blivit färre på marknaden”, säger Tommy Letzén till DN.

Elbilarna – både dyra och på väg nedåt
Elbilar har hittills varit betydligt dyrare än sina fossildrivna motsvarigheter, mycket på grund av batterikostnaderna. Materialen är dyra och kraven på lång räckvidd har drivit upp prislappen. Men nu syns en förändring.
Till följd av minskad efterfrågan har tillverkarna tvingats justera. Volkswagen har till exempel aviserat enklare elbilsmodeller i prisklassen 20 000–25 000 euro, som väntas lanseras de kommande åren. Billigare batteriteknik och effektivare produktion är en del av lösningen.
Han tror att de mindre elbilarna kan komma att ses som typiska andrabilar, men att det också behövs en bättre överblick för konsumenten.
“Det måste bli tydligare vad det faktiskt kostar att köra en elbil, särskilt nu när oljepriserna är lägre. Folk vill kunna räkna på helheten”, konstaterar Tommy Letzén till DN.
Framtidens drivlinor – fler lösningar på gång
Samtidigt som elbilar blir mer tillgängliga, pågår utveckling inom andra områden. Letzén nämner bland annat vätgasdrift och alternativa tekniker som fortfarande har potential.
Hur framtiden för bilköpare kommer att se ut är inte helt klart – men att vi är inne i en omställning, det står redan nu utom tvivel.
Och för många hushåll har bilen gått från nödvändighet till något som kräver allt mer noggranna ekonomiska överväganden.
Läs mer om ekonomi:
Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen
Arbetarpensionen splittrar – S-förslag möter hård kritik
Handlare i EU vill ha digital euro – protesterar mot kortjättarnas avgifter

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.