Världens börser skakar just nu under Donald Trumps handelstullar, som infördes för snart en vecka sedan. Hur du ska agera i tullkaoset beror på hur långt kvar du har till pensionen, tycker experten.
Så agerar du i börskrisen – beroende på antal år kvar till pensionen


Stefan Westerberg är sparekonom på Länsförsäkringar. E55 når honom på tisdagen, då börsraset på 17 procent under de senaste fyra dagarna avbrutits med en rekyl uppåt.
Men de röda siffrorna har fått många att fundera över sina placeringar på börsen. När det kommer till privatsparade pensionspengar kan många ha överdrivit sitt risktagande, vilket understryks av de senaste dagarnas nedgång både i Sverige och globalt.
”Hur man ska tänka beror till stor del på hur gammal man är”, säger Stefan Westerberg till E55.
MISSA INTE: Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar
År kvar till pensionen avgör
Hur gammal man är avgör för de flesta hur lång tid de har kvar till pensionen, och därmed hur lång tid man har på sig att spara ihop kapitalet, en så kallad sparhorisont.
”Man ska se på risk och avkastning när det gäller sparande till pensionen som med allt sparande”, säger Stefan Westerberg.
Är man ung så ska man låta pensionssparandet ligga kvar i sparandet, tycker han.
”I regel vill man ha högre risk på långsiktigt sparande, eftersom hög risk är börsspråk för hög avkastning. Men nyckelordet är ’på lång sikt’. På kort sikt kan värdet öka eller minska betydligt”, säger Stefan Westerberg till E55.
11 procents avkastning per år
Har man långt kvar till pensionen kan man unna sig större risk medan den som närmar sig pensionen behöver ta mindre risker för att garantera att man inte måste ta ut pengarna vid ett ogynnsamt tillfälle.
”De senaste 30 åren har avkastningen legat på ungefär 11 procent per år. Men vissa år går det mycket bättre, som i fjol, och andra tillfällen faller börsen tillbaka, som senaste veckan”, säger Stefan Westerberg.
Investera inte semesterkassan
Pensionen ligger några år bort för de flesta pensionssparare.
”Men så ska man inte göra med till exempel bufferten, som du behöver när olyckan är framme, eller pengarna till sommarsemestern. De pengarna ska du inte ha i närheten av börsen. Då finns det räntepapper eller sparkonton”, säger Stefan Westerberg.
Nära pensionen: Gå över till räntebärande papper
Efter 50 års ålder kan man börja vikta över mot räntepapper.
Mår man däremot dåligt av att ha pengar på börsen så kan det vara så att man utsatt sig för onödigt hög risk.
”Man ska kunna sova bra på natten. Den här vekcan är det stora summor som försvinner. Det är lätt att bli orolig, och många tycker att det är jätteläskigt. Men tycker man det så kanske man tänkt fel från början. Då kan det vara rimligt att sälja av en del av portföljen, och se till att man har en risk som man står ut med”, säger Stefan Westerberg.
Efter regn kommer solsken
I skrivande stund går Stockholmsbörsen upp med 2,85 procent under handelsdygnet den 8:e april.
”Den som sålde sina aktier och fonder för att aktierna tappade i värde i veckan missar troligtvis dagens uppgång. Efter regn kommer oftast solsken, det är det vi sett under tidigare stora nedgångar som efter pandemin eller finanskrisen”, säger Stefan Westerberg.
Men ingen kris upprepar sig exakt som den tidigare. Pengar man investerar är aldrig garanterade. Det vore ingen risk.
”Alla kriser är unika. Det är därför det blir en kris” avslutar Stefan Westerberg.
Läs mer om ekonomi:
Expert: Så ska du tänka med ditt privata sparande – fem tips i krisen
Kaffe kostar nu över 100 kronor per paket
Så får du jobbet: Din chef tittar på din kaffekopp under intervjun
Därför är din skatteåterbäring jättestor i år
Räkna med att värdet på din bostad kommer rasa

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.