På onsdagen rasade börsen ytterligare. Stockholmsbörsen har fallit med över 12 procent på sju dagar, vilket är historiskt. Sparekonomen Frida Bratt berättar för E55 om hur du ska tänka med ditt privata sparande till pensionen.
Nya ras på börsen – expert: Vikta rätt och kom ut som vinnare


Den senaste veckan har 1 000 miljarder kronor i svensk pension raderats ut i en historisk kollaps på börsen. Det har fått många att dra öronen åt sig när det gäller pensionssparande på börsen.
Den som hade en miljon i privat pensionssparande har tappat 120 000 kronor på bara några få handelsdagar. Det är pengar som troligtvis har tagit åratal att spara ihop.
Det kan vara en väldigt otäck upplevelse.
MISSA INTE: Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar
Bratt: Så ska man tänka när man är yngre
Men det kan vara lika ödesdigert eftersom man riskerar att missa rabatten under återhämtningstiden, menar Frida Bratt som är nätbanken Nordnets sparekonom.
”Är man 40 år har man minst 25 år kvar till pensionen, förmodligen mer. Det är en lång spartid, och därför tycker jag man ska ge pengarna maximal möjlighet att växa och alltså ha dem på börsen i aktier eller aktiefonder. Då tycker jag man ska fortsätta månadsspara nu i nedgång så man köper nu när kurserna kommit ned. Med den spartiden har man tid att vänta på återhämtningen”, säger hon till E55.
Många som fyller 50 har tänkt att de borde ta tag i pensionssparandet i flera år, men får äntligen igång sparandet. Då har man i de flesta fall tack och lov ett tjänstepensionssparande som har tickat på i många år redan.
Pensionspyramiden
Pensionen har i huvudsak tre beståndsdelar för de flesta svenskar. Allmän pension, tjänstepension och privat sparad pension. Den allmänna pensionen sköter sig själv så länge man har en arbetsgivare som betalar in de sociala avgifterna till Skatteverket. Om man är egen företagare är det ditt eget jobb att betala in avgifterna, som i sin tur styr hur mycket du får i allmän pension.
För allt fler svenskar utgör tjänstepensionen en viktig del, och för en växande andel av befolkningen får man till och med mer i tjänstepension än i allmän pension. Men för egenföretagare får man inte ha tjänstepension, vilket gör den tredje beståndsdelen, privat sparande, ännu viktigare.
”Är man 50 år tycker jag egentligen också att spartiden är tillräckligt lång för att ha full exponering mot börsen. Är man däremot 55 år tycker jag det kan vara dags att börja ta ned risken och vikta över en del i räntor”, säger Frida Bratt.
Räntebärande papper har lägre avkastning generellt än börsen, men har fördelen att avkastningen mer eller mindre är garanterad. Avkastningen är dessutom oftast högre än på ett sparkonto, vilket gör att en eller ett par räntefonder kan vara ett bra mellanläge mellan sparkontot, där du troligen har ditt buffertsparande,, och aktiefonderna där du har ditt långsiktiga och mest riskabla sparande placerat.
”Inga panikåtgärder”
När du fyllt 55 kan det vara smart att vikta om en del av kapitalet mot den sortens sparande, tycker Frida Bratt.
”Men gör det långsamt och successivt, det handlar inte om att sälja av i panik och det handlar definitivt inte om att lägga om allt i räntor. Man ska komma ihåg att inkomstpensionen kan liknas vid ett räntesparande och har du ett sparande i din bostad är det också motsvarande räntesparande. Gör istället en plan över din pensionering, se över vilka försäkringar du har inom din tjänstepension, hur du ska ta ut dem och därmed också när du planerar att ta ut från ditt privata pensionssparande”, säger Frida Bratt.
Om du är 60 år eller äldre har du förhoppningsvis inte längre ditt sparande till 100 procent på börsen, anser Frida Bratt.
”Du har kanske 50 procent och resten i räntefonder eller på sparkonto”, säger hon.
Hur ska man tänka om man är 70 plus?
Den som redan gått i pension helt eller delvis bör troligen redan ha en plan för sin pension och har redan börjat plocka ut pensionssparandet.
”Förmodligen är spartiden kort. Är det pengar du tänkt plocka ut och använda inom tre år tycker jag inte att den typen av pengar ska vara på börsen. Men som sagt, det beror på hur du planerat uttagen från övriga pensionsförsäkringar inom exempelvis tjänstepensionen”, säger Frida Bratt till E55.
Läs mer om ekonomi:
Premiepensionen i AP7 rasar – experten: ”Sälj inte i panik”
Antalet svenskar som är 85 år eller äldre ökar – snabbt
Mörkertal i trafiken – 287 000 bilar med livsfarliga fel
Här väntar striden om Sveriges framtida pension

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.