I ett inlägg på Avanzabloggen skriver Felicia Schön, privatekonom på nätbanken Avanza, att det är fullt möjligt att leva på sin avkastning på aktier. ”Genom att investera ditt sparande kan det till och med göra dig ekonomiskt oberoende på sikt”.
Kan man leva på bara avkastningen från aktier?


För att bli ekonomiskt oberoende behöver du bygga upp ett tillräckligt stort kapital för att dina pengar ska växa snabbare på börsen än du hinner göra av med i vardagen.
”Några väljer att kalla det investeringsstrategi. Vi kallar det pengamaskin”, skriver privatekonomen Felicia Schön.
Hon arbetar på nätbanken Avanza, som är en av de populäraste bankerna för småsparare som köper och säljer aktier i sin mobiltelefon.
MISSA INTE: Då höjs din skatt med 3 941 – även efter nya riktåldern för pension
Vad gör ditt bolag med vinsten?
Företag som mår bra går med vinst, och företagen kan antingen återinvestera vinsten i verksamheten eller ge utdelning till aktieägarna.
Det vanligaste är att man gör lite av varje. Utdelningen kan vara stor eller liten, och för att avgöra om ett bolag är bra på att dela ut sina pengar till aktieägarna så kallar man det för direktavkastning.
Direktavkastning
Direktavkastning är ett sätt att mäta om du får mycket pengar för din aktie eller inte, och brukar anges som ett procentvärde som motsvarar vad en akitie kostar att köpa.
Om ett bolag delar ut 10 kronor och aktiekursen är 100 kronor så är direktavkastningen 10 procent (10/100 = 0,1 = 10%).
En aktie som sjunker i värde men som fortsätter att dela ut lika mycket pengar som innan till sina ägare, får en högre direktavkastning. En aktie som fortsätter dela ut lika mycket som innan, men vars aktiekurs ökar, får en lägre direktavkastning i procent räknat.
Hög utdelning är bättre än låg utdelning
Det är inte alltid bättre med en hög direktavkastning, men det är sällan en dålig sak för dig som aktieägare att få betalt för att du vågat satsa på just det företaget. Små bolag brukar inte dela ut pengarna till ägarna, men gamla mogna bolag gör det ofta.
”Alla bolag ger inte utdelning. Dels finns det bolag som ännu inte generar någon vinst att dela ut, dels finns det bolag som satsar på till exempel tillväxt och använder vinsten för att fortsätta sin tillväxtresa. Ofta gäller det ”yngre” bolag som befinner sig i en tillväxtfas”, säger Felicia Schön.
Så blir du rik på aktier och fonder
Du måste bygga upp ditt kapital och ha tålamod för att bli rik på aktier. För att lyckas med det kan du bygga en så kallad utdelningsportfölj, skriver Felicia Schön. Det är ett knippe aktier och fonder som alla har relativt hög direktavkastning.
”På så sätt får du en passiv inkomst genom att utdelningarna betalas ut löpande till dig årligen, och det är det som blir ditt levebröd – eller din guldkant”, säger hon.
Ditt innehav skulle behöva bestå av åtminstone 10 eller 15 aktier som du kan ha bra koll på och följa upp ofta, med mellan 4-6 procents direktavkastning.
Så väljer du utdelningsaktier
”Det betyder att du för varje 1 000 kronor sparat får en utdelning på mellan 40-60 kronor per år, utöver eventuell kurstillväxt. Som referens kan sägas att Stockholmsbörsen har en genomsnittlig direktavkastning på runt 4 procent”, säger Felicia Schön.
Om du skulle vilja ha en direktavkastning på 6 procent av ditt kapital så behöver du få ihop 6 miljoner kronor i aktierna.
”Skulle du istället nöja dig med 5 000 extra per månad och du förväntar dig en direktavkastning på 5% så är det istället 1,2 miljoner du behöver spara ihop”, menar Felicia Schön.
Topp 5 aktier med högst direktavkastning:
Enligt 2025-07-16.
Topp 5 mest ägda fonder som delar ut pengar:
- Aktiespararna Direktavkastning B
- SEB Sverige Indexnära B utd
- Aktiespararna Global Direktavkastning B
- SEB Sverige Småbol C/R utd
- SEB USA Indexnära D USD – Lux utd
Enligt 2025-07-16.
Läs mer om ekonomi:
Då höjs din skatt med 3 941 – även efter nya riktåldern för pension
44-årig ”pensionär” stoppade in arvet i Gamestop: ”Inte casino”
Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
1,2 miljoner svenskar: Pension höjs med 83 kronor 2026 – före skatt
Enorma skillnader i elpriser 2025: ”Vi har låst in kraften i norr”
Så gungar din pension av börsens oro: Pyramidens fyra byggstenar

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.