E55

Flytt av investeringar är långsamt, dyrt och frustrerande – med flit?

investeringar
Bankerna skor sig på att du inte får dina värdepapper flyttade. Foto: (Getty Images och Dean Drobot Images)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Att flytta investeringar i värdepapper från ett investeringssparkonto, ISK, hos en bank till en annan kan ta flera veckor. I vissa fall tar det månader. Samtidigt riskerar sparare att förlora pengar, missa avkastning – och får sällan några klara besked om vad som dröjer. Och bankerna gör det kanske långsammare med vilje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns ingen lag som säger hur lång tid en flytt av värdepapper mellan två ISK-konton får ta. Och ingen myndighet har tillsynsansvar över just den processen. Det innebär att banker och nätmäklare själva sätter villkoren. Resultatet: långa handläggningstider, höga avgifter och liten möjlighet till insyn.

Flera kunder har hört av sig till Privata Affärer och vittnat om en utdragen och svårförståelig process.

En som fastnat var Anders Marklund, 72 år, bosatt i Solna. I slutet av november begärde han en utflytt av sitt investeringssparkonto, ISK, från Nordea.

Tre månader senare handläggs ärendet fortfarande.

”Jag kan inte begripa hur det i dagens digitala värld kan ta mer än två månader att flytta värdepapper mellan banker. Sedan har jag inte fått någon information alls om varför det dröjer”, säger Anders Marklund.

Han har varit i kontakt med Nordea vid flera tillfällen.

Statistik: Savr samanställt av Privata Affärer

Risk för förluster

Under tiden som flytten pågår ligger värdepapperna ofta ”frysta”, vilket innebär att de inte kan säljas eller bytas. Det gör att sparare står helt passiva om börsen rör sig – upp eller ner. En snabb uppgång kan alltså innebära utebliven vinst, medan ett fall kan innebära förluster som inte går att undvika.

ANNONS

Dessutom tar flera banker ut avgifter för att genomföra en flytt. Dessa kan variera från några hundralappar till tusen kronor – per värdepapper. Och det gäller även om aktierna bara flyttas från ett ISK till ett annat.

Investeringar
Samanställning: Privata Affärer
ANNONS

Bristande regler för flytt av investeringar

Finansinspektionen har tillsyn över banker och investeringstjänster i stort, men ansvarar inte för själva flyttprocessen mellan ISK. Konsumentverket har ett uppdrag att skydda konsumenter, men har ingen formell kontroll över hur lång tid flytten får ta.

Nordnet och Avanza slår dock tillbaka mot statistiken.

”Vi delar inte den bilden. Normalt handlägger vi en flytt från Avanza inom 1-2 veckor. Detta gäller även fondflyttar till Savr”, svarar Avanzas kommunikationschef Sofia Svavar till tidningen Privata Affärer.

Krav på förändring

Kritiken växer mot att en så grundläggande funktion som att kunna flytta sina egna investeringar mellan banker ska vara så omständlig och kostsam.

Branschorganisationen Fondbolagens förening har tidigare föreslagit att det ska införas en tidsgräns för hur länge en ISK-flytt får ta. Men något lagförslag i frågan finns ännu inte.

ANNONS

Kan bli lagbrott

Det kan gå snabbare att flytta sina investeringar genom att helt enkelt sälja sina aktier och fonder i ett ISK-konto och köpa samma aktier och fonder i ett annat konto. Men det kan innebära ett lagbrott, skriver SVT i en artikel.

Detta eftersom du säljer en aktie eller fond som då kan minska i värde. Köper du den samma aktien eller fonden med ett annat konto kan det räknas som marknadsmanipulation.

Läs mer om ekonomi:

Förslaget om ny höjd pension får tummen upp av PRO

Pensionsjätten går till angrepp – mot sin egen revisor

Då får du 7 290 kronor i skattefri höjd pension – i månaden

Pensionsjätten går till angrepp – mot sin egen revisor

Deras ekonomiska oro har tredubblats – på två månader

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS