E55

Expert: Så ska du tänka med ditt privata sparande – fem tips i krisen

privata
Shoka Åhrman, sparekonom. Bilden är ett montage. (Foto: SPP, Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 apr. 2025Publicerad: 08 apr. 2025

Svenska privatsparare har förlorat hundratusentals kronor i privat sparkapital den senaste veckan. Sparkekonomen Shoka Åhrman går igenom hur man borde tänka, i fem steg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Felicia Schön
Spela klippet
E55 Studio

Experten Felicia Schön: Gör det här med din skatteåterbäring

12 apr. 2025

För en svensk pensionssparare med en miljon i privat sparande i aktier och fonder har i snitt förlorat 173 300 kronor på en månad, om pengarna bara hade varit investerade i svenska aktier. Det mesta av de pengarna har gått förlorade de senaste dagarna. Även den som investerat i USA har tappat stort.

I skrivande stund har S&P 500, alltså det index som följer de amerikanska storbolagen, fallit med 12,3 procent. Det gör att den som stoppat in en miljon i aktier och fonder i USA förlorat i snitt 123 000 kronor på en enda månad.

Och en svensk som investerat hälften av sin miljon i USA och den andra halva miljonen i Sverige har förlorat ungefär mitt emellan de två beloppen, runt 148 000 kronor.

Innan dess gick faktiskt Stockholmsbörsen riktigt bra i år, och var tillsammans med tyska index de starkaste placeringarna man kunde ha i världen.

MISSA INTE: Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar

Inget förhastat

Experten Shoka Åhrman är sparekonom på SPP. Hon tycker att när det gäller långsiktiga placeringar, som pensionspengarna faktiskt är, så måste man ha is i magen.

”Historiskt har börsnedgångar följts av återhämtningar, ofta snabbare än väntat, även om det finns en risk för att det kan ta längre tid den här gången med tanke på det stora osäkerhet som råder”, säger hon i en kommentar

Detta eftersom den som tar ut pengarna när börsen faller riskerar att missa rekylen, eller återhämtningen, som brukar komma efteråt.

ANNONS

”Sedan 1980 har globala indexfonder haft lika stora fall under tre dagar som nu, vid 46 tillfällen. I 7 av 10 fall har marknaden stigit året efter så det gäller att ha is i magen. Det kan bli värre före det blir bättre beroende på hur världsekonomin utvecklas och vilka motreaktionerna blir från alla länder som handlar med USA. Krisen kan bli utdragen, vilket talar för att inte ta förhastade beslut. Men det kan samtidigt vara viktigt att rebalansera din pensionsportfölj, vilket betyder att fördela ditt sparande i olika tillgångsslag som aktiefonder och räntefonder på olika marknader”, säger Shoka Åhrman. 

Det är osäkerheten i handeln mellan olika länder och USA som ligger börsspararna i fatet, berättar hon.

”De marknadsrelationer vi ser just nu är en kombination av osäkerheten kring den amerikanska handelspolitikens effekter och en korrigering av förväntningarna kring företagens framtida vinster – vilket börsen är en avspegling av. Lägg till geopolitisk oro och vissa vinstbesvikelser från stora amerikanska bolag”.

ANNONS

Fem tips för ditt privata sparande

Här är Shoka Åhrmans fem tips för ditt privata sparande.

1. Pensionssparande är långsiktigt

2. Se över din risknivå – balans mellan aktier och räntor

3. Undvik att sälja i panik 

4. Håll fast vi din långsiktiga strategi

ANNONS

5. Diversifiera

Läs mer om ekonomi:

Kaffe kostar nu över 100 kronor per paket

Så får du jobbet: Din chef tittar på din kaffekopp under intervjun

Därför är din skatteåterbäring jättestor i år

Räkna med att värdet på din bostad kommer rasa

Alla datum för nya, höjda Rot-avdraget

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS
ANNONS