E55

Efter raset: Börssiffrorna gröna igen, varför dröjer dina pengar?

pengar
Börsen återhämtar sig men svenska sparare får ändå smockan. (Foto: Getty Images, Nordnet)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

USA:s och globalmarknadens börser har återhämtat tappet i rekordfart. Nu är siffrorna på plus för 2025 igen, efter en rejäl berg- och dalbana. Men du har inte fått pengarna ännu, berättar experten för E55 på måndagen: ”Sämsta av båda världar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

sparande
Spela klippet
E55 Studio

Experten: Psykologin bakom framgångsrikt sparande

12 maj 2025
fonder
Spela klippet
E55 Studio

Experten: Tre smarta knep när du sparar i fonder

07 maj 2025

Världsbörsindexet har stigit med 3 procent sedan årsskiftet. Det är goda nyheter för i stort sett alla sparare, som såg värdet på sina investeringar i aktier och fonder störtdyka efter att Donald Trump införde tullar mot i stort sett hela världen utom Ryssland.

”Det är inte konstigt att du blir besviken när du loggar in på ditt fondkonto och ser utvecklingen att just dina placeringar, i svenska pengar räknat, fortfarande gått ner”, säger Frida Bratt till E55.

MISSA INTE: Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen

Du tappar pengar på stark svensk krona

Men uppgången på ditt konto dröjer, berättar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Snittutvecklingen för 16 globalinexfonder på Nordnets fondtorg ligger på minus 10,8 procent. Den som hade 100 000 kronor investerat i globalfonder vid årsskiftet har med andra ord tappat 10 800 kronor i värde under samma period som börsen gått upp 3 procent och därför rimligen borde avkastningen ligga på 3 000 kronor.

De 22 förvaltade globallfonderna har tappat 8,6 procent istället. Även det en sur karamell för de svenska spararna.

”Det är inte konstigt att den som loggar in på sitt fondkonto och ser utvecklingen blir besviken”, säger Frida Bratt.

ANNONS

Svenska kronans fel

Faktum är att det är kronans fel. Svenska kronan har blivit starkare under våren mot både euro och dollar.

ANNONS

E55: Många blev glada av att se att svenska kronan stärks, men då kanske man borde blivit ledsen istället?

”Det är såklart trevligt med starkare krona för den som planerar att åka utomlands till en dollarekonomi, men för vårt sparande i globalfonder är utvecklingen inget vidare”, säger Frida Bratt till E55 och fortsätter:

”Det finns många exempel på när svenskar dragit nytta av vår valutas utveckling gentemot dollarn. Dessvärre kan det ju också gå åt andra hållet, vilket vi får erfara nu”.

pengar
Skärmdump: Googles valutasidor

Hur ska du göra med dina pengar?

Det bästa är att inte bry sig om kronans värde mot dollarn allt för mycket när det gäller sparande, tycker experten.

Det troligaste är att kronans styrka nu kan vara en fördel på vissa sätt medan fördelen kan komma för dina internationella fonder i framtiden om kronan blir svagare igen.

”Du har fått bra betalt från valutaeffekten tidigare år och kommer nog få det igen någon gång under din spartid”, säger Frida Bratt.

För att undvika att ditt sparande ska ta stryk kan du blanda upp ditt sparande med flera olika sorters placeringar, så kallad riskspridning. Men även där finns fallgropar.

ANNONS

Blanda upp

Det är klokt att blanda upp dina fonder så att du inte lägger alla ägg i samma korg, tycker Frida Bratt. Exempelvis har globalfonder stora placeringar i USA, vilket även teknikfonder har. Att både ha teknikfond och globalfond är därför jättebra om du vill hyperfokusera på USA av någon anledning, men det finns inte riktigt någon riskspridning i den strategin. Och den som gjort det i år har fått en sorts dubbelsmocka:

Både nedgång i dollar räknat, och sedan blir dessutom dollarn mindre värd i kronor vilket straffar dina pengar.

”Tårta på tårta”

”Det blir lite tårta-på-tårta att ha en så stor fokus på USA, och i just detta fall blir det det sämsta av två världar. Då kan istället komplettera med en Sverigefond och med tillväxtmarknader och Europa, exempelvis. I en Sverigefond undviker du helt direkta valutaeffekter, åtminstone”, avslutar Frida Bratt.

Läs mer om ekonomi:

Elpriset: Är det läge att skaffa villabatteri?

Allt färre småsparare följer klassiska rådet på börsen

Tunga namn kritiska till höjning av pensionen: ”Dumma i huvudet”

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS