Deklarationen ska in senast den 2 april, eller 2 maj om du har ändringar. Då kan du få din skatteåterbäring riktigt tidigt. En undersökning har tagit reda på vad svenskarna vill göra med sina slantar.
Det tänker svenskarna göra med sin skatteåterbäring


Mest läst i kategorin
Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom, berättar att 4 av 10 svenskar tänker spara sin eventuella skatteåterbäring.
”Att spara pengarna är ett klokt val som tryggar privatekonomin. I den mån man har tagit av bufferten under de senaste två till tre åren är det rimligt att återställa sparbössan. Och har man konsumtionslån är det ett bra tillfälle att betala av skulderna. Räntor på lån utan säkerhet är ofta höga och kan därför bli kostsamma i långa loppet”, säger Stefan Westerberg.
MISSA INTE: Trots lagändring: Då kan du pausa din tjänstepension – egentligen
”Prisa Gud! Nu blir det skatteåterbäring”
Det meddelar Länsförsäkringar efter att man släppt en ny rapport på ämnet.
Länsförsäkringar har undersökt vad svenskar avser göra med årets skatteåterbäring. Hela 41 procent svarar att man i första hand avser att spara pengarna som man får tillbaka .
Många svenskar, särskilt pensionärer, får inte tillbaka pengar på skatten. Detta på grund av ett inbyggt misstag i den allmänna pensionen som gör att många betalar för lite skatt på sin allmänna pension under året, vilket gör att restskatten blir stor när det väl är dags att deklarera.
Så rättar du till vanliga felet i deklarationen
Det är lätt åtgärdat dock, genom att tala med Skatteverket om jämkning alternativt med sin huvudsakliga utbetalare, som för de flesta pensionärer är Pensionsmyndigheten.
För några få svenskar är det ett tjänstepensionsförvaltande bolag som är huvudutbetalare av pension, det vill säga som står för en majoritet av de utbetalda pensionerna. Det gäller dock bara de som varit höginkomsttagare under en stor del av sitt liv, skriver Pensionsmyndigheten.
Bufferten på plats?
”Om bufferten är på plats och om man inte har några dyra lån, så öppnar det upp för att spara pengarna långsiktigt till något roligt att göra eller köpa i framtiden. Det är en investering i ditt framtida jag. Därefter kan det vara trevligt att unna sig något roligt, som en resa eller något extra för familjen. Samtidigt är det sannolikt många som kommer lägga pengarna på löpande hushållsutgifter som fortsatt ligger på höga nivåer”, säger Stefan Westerberg.
Så får du skatteåterbäring snabbast
För de som godkänt deklarationen utan ändringar innan den 2 april får pengarna utbetalade någon gång mellan den 8 och 11 april. Men om du lämnar in deklarationen mellan den 3 april och den 2 maj får du skatteåterbäringen mellan den 3 och 5 juni.
Länsförsäkringars undersökning i siffror
Vad brukar du i första hand göra med skatteåterbäringen?
- Spara: 41 procent
- Lägga i semesterkassan: 16 procent
- Jag brukar inte få skatteåterbäring: 13 procent
- Inget särskilt: 12 procent
- Unna mig/familjen något extra: 11 procent
- Annat: 4 procent
- Vet ej: 3 procent
Läs mer om ekonomi:
Trots lagändring: Då kan du pausa din tjänstepension – egentligen
Så goda chanser har en 66-årig kvinna idag att få fira 90-årsdagen
Experten: Så får man 1 050 kronor i höjd pension – varje månad

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.