Personliga tränare riskerar att få väldigt låg pension, varnar Pensionsmyndigheten. Och det är inte den enda yrkesgruppen i riskzonen.


Mest läst i kategorin
Många yrkesgrupper, särskilt nya sådana, är ofta egna företagare och riskerar därför att få en rejäl smocka när de går i pension. Influerare och personliga tränare är två sådana yrkesgrupper.
Det skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.
MISSA INTE: Kronans triumf: Nu kostar en amerikansk dollar exakt 10 kronor
Superlåg allmän pension
Svensk pension är relativt hög. Men det gäller bara om man räknar med att man får tjänstepension. Och har man egen firma så får man ingen tjänstepension. Istället måste man spara privat.
”Det kan vara viktigt att lägga undan pengar idag för att få en rimlig pension senare. Som egenföretagare är det absolut så, du ansvarar själv för pensionen genom att betala in skatter och avgifter samt att spara till din pension”, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
Den allmänna pensionen räcker för många knappt till att täcka hälften av den inkomst man hade under arbetslivet. Det har E55 skrivit om tidigare. Men tillsammans med tjänstepensionen blir det ändå en rejäl hacka. Om man har en tjänstepension.
En yrkesgrupp som riskerar att bli utan tjänstepension är influencers. En annan yrkesgrupp är privata tränare, PT:s, som ofta är egenföretagare.
Tre av tio saknar privat pensionsspar
En undersökning från Pensionsmyndigheten visar att bara fyra av tio egna företagare tar ut en marknadsmässig lön. Och hör man till de övriga, 6 av 10, så riskerar man att få låg allmän pension.
Dessutom saknar tre av tio ett eget pensionssparande. Det är oroväckande eftersom man behöver ett sådant för att täcka det man inte får i tjänstepension.
Om du tar ut en lön över 50 375 kronor i månaden behöver du även spara minst 30 procent av det som överstiger den summan för att få motsvarande pension som en anställd med kollektivavtal.
Pensionsmyndighetens fem tips för att säkra sin pension
Om du är egen företagare, eller till exempel känner en personlig tränare, så kan du dela med dig av följande fem tips för att säkra pensionen.
1. Ta ut lön eller överskott
Har du ett aktiebolag baseras den allmänna pensionen på hur stor lön du tar ut. Har du en enskild firma baseras den allmänna pensionen på hur stort överskott du har.
2. Spara själv
De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egenföretagare behöver spara själv. Ett riktmärke är att spara 4,5 – 6 procent av lön eller överskott upp till 50 375 kronor per månad för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får.
3. Så kan du som har ett aktiebolag spara till pension
Du med aktiebolag kan ha rätt att göra avdrag för privat pensionssparande i din inkomstdeklaration till Skatteverket. För att du ska kunna göra avdrag måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller i ett individuellt pensionssparande (IPS).
4. Så kan du som har enskild firma spara till pension
Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande i deklarationen till Skatteverket så länge du har ett överskott som är lägre än 650 000 kronor per år, före skatt (den högsta inkomst som utgör underlag för allmän pension 2025).
”Ett bättre alternativ är att spara i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring”, tycker Agneta Claesson.
5. Ha koll på avgifterna i ditt pensionssparande
Ett bra alternativ för ett pensionssparande är generellt sett att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,20 procent i totala avgifter per år.
Läs mer om ekonomi:
Pensionsjätten miljardsäljer i Tesla
Kronans triumf: Nu kostar en amerikansk dollar exakt 10 kronor
Svensk välfärd brukade vara bäst i världen – men inte nu längre
De är pensionssystemets stora vinnare
Då betalas största delen av ditt arv till främlingar, inte arvingar

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.