Hela 62 000 personer jobbar efter sin 75:e födelsedag, trots att det var tio år sedan de kunde gått i pension. Det är långt fler än i övriga EU.


Mest läst i kategorin
I den nya rapporten ”Superseniorerna” kan man läsa att över 62 000 personer i åldern 75-89 år arbetar – särskilt som egenföretagare.
Allt senare pension
Det är 6 procent av åldersspannet som håller sig kvar i arbetskraften. Två av tre av dem är egenföretagare, och många jobbar inom jordbruk eller som konsulter. Framförallt handlar det om männen, som är dubbelt så ofta sysselsatta som kvinnorna.
Snittet för sysselsatta 75-åringar eller äldre i Europa är 1,6 procent, vilket gör att den svenska sysselsättningen är exakt 4 gånger större.
”Det är dags att både uppmärksamma och uppvärdera senior arbetskraft. Många vill fortsätta arbeta och har mycket att bidra med. Men i dag finns fortfarande hinder i form av stelbenta regler och åldersdiskriminering. Vi ska alla bedömas efter kompetens, inte kronologisk ålder”, säger Maria Larsson, förbundsordförande SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.
Ingen förklaring
Men någon riktig förklaring till att svenskarna jobbar så sent i livet framgår inte i rapporten.
“Såväl arbetsglädje som ekonomiska skäl kan spela in. SPF Seniorerna efterlyser en nationell kartläggning för att få fram kunskap kring vad som motiverar äldre att arbeta vidare, denna kunskap kan i sin tur tas tillvara för att stimulera fler seniorer att arbeta vidare i framtiden”, säger Maria Larsson.
Det rapporterar Dagens Industri.
Senare och senare pension
Från och med 2026 kommer den nuvarande pensionsåldern ersättas med riktålder. Riktåldern liknar en pensionsålder, förutom på en viktig punkt: Den har inte en fast ålder. Istället skjuts riktåldern upp med jämna mellanrum i takt med att medellivslängden blir högre i Sverige.
Riktåldern beslutas varje år och används sedan sex år senare. Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2024 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2030.
Den lägsta åldern för att ta ut inkomst- och premiepension blir tre år före riktåldern, med vissa undantag med anledning av övergångsregler.
Yngre generationer kommer inte att veta vilken riktålder som gäller förrän det finns en ålder beslutad.
Läs mer om ekonomi:
Så blåste kriminella pensionärer på miljarder via premiepensionen
Experten: Lär dig orden i finans-ordlistan: ”En tröskel”
Nu blev det dyrare att tanka bensin – igen
Sov på parkbänk: Nu är han rik på aktier

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.