En läsare undrar vad som hände med den utlovade gasen i svensk pension. E55 tar frågan till Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, som berättar om klåfingriga politiker och en hemlig utredning.


Mest läst i kategorin
Det svenska pensionssystemet har en inbyggd broms. När ekonomin går dåligt så sänks pensionerna. När den infördes lovade politikerna på 90-talet att det också skulle införas en gas. Men av det blev det ingenting.
Läsarens fråga: Vart är gasen?
Apropå detta skriver läsaren John så här till E55:
”Det jag efterlyser är en gas i inkomstpensionssystemet. Det fanns ett förslag till gas för 20 år sedan men dåvarande regering sade nej. Finns det någon möjlighet att återskapa detta igen och införa den gasen som föreslogs för 20 år sedan?”
Svensk pension blev för dyr
Den svenska pensionsöverrenskommelsen mellan höger och vänster i riksdagen skrevs 1994.
Då stod det klart att svensk pension hade blivit för dyr och ohållbar i längden. Något måste göras. Om samhällsekonomin fortsatte att växa snabbt så kunde problemen dröja, men kom det flera ekonomiska kriser, som det hade varit gott om på både 70-, 80- och 90-talet, så skulle det bli ohållbart.
Därför var det viktigt att inkomstpensionen, som är den största delen av den svenska allmänna pensionen, skulle följa inkomstutvecklingen.
Broms behövs i kris
Blir lönerna högre, så kommer Sverige få in tillräckligt med skattepengar för att också betala högre pensioner, var tanken.
Men i tider av kris behövs en broms. I tider av hög arbetslöshet exempelvis, får staten in mindre skattepengar och då riskerar pensionerna att kosta en förmögenhet för en hypotetiskt tilltufsad statsbudget.
I goda tider vill man ha en gas… eller?
Håkan Svärdman, pensionsekonom på Folksam, berättar för E55 om hur tankarna gick kring det som kallades för automatisk balansering – något som aldrig blev av eftersom det inte finns någon gas.
”För att åstadkomma detta med en fast pensionsavgift krävdes en särskild teknisk lösning som kallas för automatisk balansering med en broms och en gas. Bromsen sänker pensionerna om det uppstår en situation där pensionsavgifterna och AP-fonderna inte räckte till för täcka pensionssystemets skulder. Medan gasen höjer pensionerna när tillgångarna i fonderna och avgifterna överstiger systemets skulder”, säger Håkan Svärdman till E55.
När det väl var dags att höja svensk pension…
Men så blev det inte alls, berättar han.
”När det var dags att sjösätta det allmänna pensionssystemet 1999 var bromsen monterad, men regeringen och pensionsgruppen, som består av riksdagspartierna som hanterar alla frågor som rör den allmänna pensionen, valde att utreda hur gasen skulle konstrueras. Utredningen var klar 2004, men någon gas kom aldrig på plats”, säger Håkan Svärdman.
En hemlig utredning
Läsaren Peter undrar om det är kört för gasen, som skulle införts för 20 år sedan om det ville sig väl för de svenska pensionärerna. Och nej, det är faktiskt inte kört alls. Frågan har diskuterats flitigt i årtionden, och ett genombrott kan vara på väg. Utredningen är färdig, men ingen vet ännu vad de kom fram till.
”Först förra året tillsatte Pensionsgruppen en ny pensionsgasutredning som blev klar i våras. Ännu har resultatet inte blivit offentligt. En möjlig förklaring till senfärdigheten kan vara att Pensionsgruppen försöker hitta en lösning på ett problem som skulle kunna uppstå med pensionsgasen”, säger han.
Politikerna vill bestämma över pengarna istället
Svenska regeringar kommer få mindre att bestämma om en gas tvingar dem att lägga flera miljarder kronor på pensionärerna. Och det finns säkert andra saker som politikerna vill lägga pengar på än på Sveriges pensionärer.
”Regeringens och riksdagens så kallade reformutrymme, dvs möjligheter till skattesänkningar och eller satsningar på välfärd och försvar, kan minska med pensionsgasen enligt dagens regelverk för statsfinanserna”.
Utmaningen för svensk pension
När pensionssystemet går plus får nämligen regeringen stoppa in de pengarna i sin budget. Det finns inget som tvingar politikerna att höja pensionen istället. Men en gas i pensionssystemet skulle ändra på det.
”Ju mer pensionssystemets tillgångar ökar desto mer ökar reformutrymmet, men inte pensionerna så länge pensionsgasen är omonterad. Samtidigt är riksdagspartierna överens om att pensionsgasen behövs. Utmaningen för riksdagspartierna är att komma överens om en lösning som stärker Sverige både i dag och i framtiden”, säger Håkan Svärdman till E55.
Läs mer om ekonomi:
”Kommer ta tio år att komma ifatt den förlorade pensionen”
Vägrar pension: Allt vanligare att jobba efter 75
Studie: Svenskarna drar ner sitt sparande
Så påverkas din privatekonomi av splitternya lagarna
Sänkt skatt på pension från och med 1 januari — för dig född 1959

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.