E55

Trots lagändring: Då kan du pausa din tjänstepension - egentligen

Pension
Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall. (Foto: Pensionsmyndigheten, Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 27 mars 2025

Sedan den 1 januari 2025 är det lagligt att pausa uttaget för tjänstepension, vilket är en välkommen reform framförallt för alla jobbande pensionärer. Men några helt andra datum för när du kan trycka på pausknappen gäller i verkligheten än på papper.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att lagändringen gjorde det möjligt att pausa sitt uttag av tjänstepension den 1 januari 2025, är det få förvaltare som tillåter pausandet. Ännu så länge.

Det skriver Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall på den orange bloggen, som olika tjänstemän på Pensionsmyndigheten turas om att skriva.

MISSA INTE: Experten: Så får man 1 050 kronor i höjd pension – varje månad

Tjänstepension på paus

Du kan bara pausa tjänstepensionsutbetalningarna de första fem åren av utbetalningar, så vilket datum du börjar ta ut din tjänstepension är viktigt för att avgöra om du ska kunna sätta dem på paus eller inte.

Det går även att förlänga eller förkorta utbetalningstiden av din tjänstepension, vilket inte gått tidigare. Exempelvis kan man ha tänkt ta ut tjänstepension fördelat under fem eller tio års tid. Men sedan ändra sig och vilja tänja ut pensionsutbetalningen över flera år. Exempelvis över 20 års tid, eller livet ut.

Det har inte tidigare varit möjligt att ändra utbetalningstiden, vilket gjort pensionärslivet oflexibelt för pensionärer som velat komma tillbaka till arbetslivet.

En orsak till att vilja pausa pensionen kan vara att man får så höga inkomster från jobbet att man tillsammans med pensionerna tvingas betala höginkomsttagarskatt. Genom att förlänga uttagstiden kan du få ner dina inkomster och därmed slippa betala en del eller hela den statliga skatten.

ANNONS

Pausad tjänstepension på paus

ANNONS

Olika pensionsbolag har olika regler. De större bolagen har fått olika lång tid på sig att se till att kunderna ska kunna ändra uttagstiden, skriver Monica Zettervall. För det största tjänstepensionerna gäller detta:

  • Privatanställda tjänstemän, ITP – införande senast 1 oktober 2025
  • Privatanställda arbetare, SAF-LO – införande senast 1 januari 2026
  • Anställda inom kommun och region, KAP-KL/AKAP-KR – införande senast 1 juli 2025
  • Anställda inom staten, PA16 – införande senast 1 juli 2025

Vad gäller med allmän pension

Tjänstepensionen är med andra ord på väg att gå att pausa. Men allmän pension, som man får utbetald från Pensionsmyndigheten, har man kunnat pausa i flera år.

Läs mer om ekonomi:

Experten: Så får man 1 050 kronor i höjd pension – varje månad

Amelia Adamo, 78 om livet som änka: ”Visa ingen hänsyn”

Pensionsmyndigheten: Ju lägre inkomst, desto mer i höjd pension

Swedbank-ekonomens drastiska drag: ”Sålde alla USA-fonder”

ANNONS

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot – som buffert

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS