Funderar du på att gå i pension innan 67? Om du får låg pension kan det vara bra att ha koll på att det kan skada dina pensionsutbetalningar livet ut, berättar experten.


Mest läst i kategorin
Om du har låg inkomstpension finns det en generös del av den svenska välfärden som gör att du kan få ett välbehövligt tillskott i plånboken varje månad, som kallas för grundskyddet.
Men det finns okända falluckor som man kan trilla ner i om man inte har koll på beloppen.
MISSA INTE: Spara 6 800 kronor på ditt bolån – med expertens superenkla knep
Pensionsmyndigheten: ”Då kan din garantipension bli lägre”
Emma Dahlqvist är verksamhetsspecialist på Pensionsmyndigheten.
”Det är fler faktorer än när du väljer att ta ut din inkomstgrundande allmänna pension som påverkar garantipensionen. Som mest kan garantipensionen bli 11 907 kronor för ensamstående och 10 780 kronor i månaden för gifta. Beroende på hur länge du har bott i Sverige, hur mycket inkomstgrundad pension du har tjänat in och från vilken ålder du först tar ut din allmänna pension så kan garantipensionen bli lägre”, berättar hon för E55 på onsdagen.
Senaste nytt
Vad är grundskydd och garantipension?
Grundskyddet är egentligen en samling olika bidrag. Det viktigaste heter garantipension, som över hälften av alla svenskar som gått i pension får i dag i Sverige.
Två andra viktiga hörnstenar av grundskyddet heter äldreförsörjningsstödet och bostadstillägget, som sammantaget ska se till att ingen åldring måste hamna på bar backe efter ett långt liv i hårt arbete.
Grundskyddet hjälper enligt lite olika regelverk den som fyllt 66 år (för 50-talister) eller 67 år (när det gäller 60-talisterna) och inte har en hög inkomstpension.
Om du är ensamstående och får 18 118 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt, eller om du är gift och får 16 407 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt, så kan du inte få garantipension, är grundregeln.
Går i pension innan pensionsåldern – dålig idé
Men gränsbeloppet kan bli betydligt mycket lägre om du går i pension tidigare än så, berättar Emma Dahlqvist.
”Den inkomstgrundade pensionen som påverkar garantipensionen beräknas alltid som om du tog ut den vid 66 år. Om du gjort uttag innan 66 år har du en lägre inkomstpension än den som beräknas vid 66 år och som minskar garantipensionen”, säger Emma Dahqvist.
Ulla går tidigare – får ingen garantipension
Vi tar fram ett exempel som vi kallar för Ulla.
Ulla är född 1958 och går i pension vid 63 års ålder.
Hon har 15 500 kronor i inkomstpension, vilket borde garantera att hon ska få garantipension. Men eftersom hon gått i pension innan 66 års ålder så räknas varje inkomstpensionskrona som hon får högre än om hon hade väntat till 66.
Hennes 15 500 kronor i inkomstpension räknas som 18 200 kronor, och eftersom hon har högre pension än 18 118 kronor så får hon därför 0 kronor i garantipension.
Och omvänt: Om Ulla hade gått i pension senare i livet så hade hon kunnat få både en högre inkomstpension och ändå ha rätt till garantipension, enligt Emma Dahlqvist.
”Att den inkomstgrundade pensionen som påverkar garantipensionen alltid beräknas som om du tog ut den vid 66 år innebär också att om du tar ut din pension efter 66 år påverkas inte nivåerna på garantipensionen. Då kan du ha högre pension än 18 118 kronor respektive 16 407 kronor och ändå få garantipension”, säger Emma Dahlqvist till E55.
Ytterligare en faktor för om man får garantipension är hur länge man bott i Sverige, samt om man är gift eller bor själv.
Dock är det inte är säkert att den totala pensionen blir högre, om du har rätt till garantipension, trots att du väntar med att ta ut den. Om du är berättigad till garantipension minskar den av ytterligare intjänad inkomstgrundad allmän pension. Garantipensionen minskar då generellt med ungefär hälften av vad din inkomstgrundande pension ökar. Om din inkomstgrundade pension når en viss nivå får du ingen garantipension
”Det enklaste sättet att ta reda på hur mycket pension du kan komma att få är att logga in och göra en pensionsprognos på pensionsmyndigheten.se”, avslutar Emma Dahlqvist.
Läs mer om ekonomi:
Spara 6 800 kronor på ditt bolån – med expertens superenkla knep
Svensk pension har aldrig varit så låg som nu: ”Sjunkande skepp”
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet
Pensionsmyndigheten: Så påverkas din inkomst av sjukersättning
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.