E55

Så kan svensk pension kan höjas med 1 400 kronor – i månaden

pension
Det var en stor vecka för pensioner. Bilden är ett montage. (Foto: Canva, Pensionsmyndigheten)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 apr. 2025Publicerad: 05 apr. 2025

En avgiftshöjning till den allmänna pensionen kan höja pensionsnivån för framtida pensionärer med 7 procent. För en pensionär som får 20 000 kronor i pension i dag skulle det motsvara 1 400 kronor i höjd inkomst – i månaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den allmänna pensionen sett som andel av slutlönen var 56 procent i slutet på 90-talet. Idag är det få som kommer upp ens i 50 procent. Och andelen sjunker.

Trots den höjda pensionsåldern, som från och med 1 januari 2026 kallas för riktålder iställlet, kommer pensionerna att fortsätta sjunka. Det skriver Aftonbladet.

MISSA INTE: Bara 8 procent vet om ändring av svensk pension: Gäller från 2026

Knaper pension

Den som inte har ett stort privat sparande eller en kollektivavtalad tjänstepension kan inte räkna med att klara sig särskilt långt på sin ålders höst. Detta trots att de inbetalda pensionsrättterna utgör den största andelen av arbetsgivarnas sociala avgifter för personal.

ANNONS

Experten har ordet

Det är något som den särskilda utredaren Lisa Laun, till vardags verksam som forskare på Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitik, IFAU, har kommit fram till.

”För de allmänna pensionerna, vid en fullt livslängdsjusterad pensionsålder, är avgiften på rätt nivå. Även för den totala pensionen. Däremot inte för den allmänna pensionen vid pensionering vid riktålder”, säger Lisa Laun till Aftonbladet.

Medellivslängden ökar

ANNONS

Skälet till de sjunkande allmänna pensionerna är framförallt att medellivslängden ökar. Det innebär att pengarna ska räcka allt fler år, eftersom snittåldern för att ta ut ersättningen inte har höjts.

Pengarna måste räcka allt längre, och då sjunker utbetalningarna.

Nu har en utredning på 325 sidor släppts som kallas för Pensionsavgiftsutredningen. Den blev klar på onsdagen och visar att även om man skulle höja avgiften till 18,5 procent så räcker inte pengarna till att höja pensionsnivån.

Pension räcker inte

Att höja dagens pensionärers inkomst skulle det behövas ett tillskott på 30 miljarder kronor per år. Men några sådana pengar finns inte, inom ramen för dagens system.

Enligt det gällande systemet ska man få ersättning för det arbete man redan gjort under arbetslivet, den så kallade livsinkomstprincipen.

Johannes Hagen är docent i nationalekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping och expert på offentlig ekonomi och pensionssystem. Han har agerat sakkunnig i utredningen, och intervjuas av Aftonbladet:

”En av de viktigaste slutsatserna är ju att pensionssystemet levererar som det var tänkt – om vi går i pension senare i takt med livslängden. Och det har vi ju inte gjort. Det har gjort att den allmänna pensionen vid nuvarande pensionsåldrar halkar efter”, säger Johannes Hagen till tidningen.

En avgiftshöjning till den allmänna pensionen kan höja pensionsnivån för framtida pensionärer med 7 procent. För en pensionär som får 20 000 kronor i pension i dag skulle det motsvara 1 400 kronor i höjd inkomst – i månaden. Men de som berörs av en eventuell förändring är de som kommer gå i pension på 2070-talet och deras inkomster kommer troligen vara betydligt högre, i kronor räknat.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Bara 8 procent vet om ändring av svensk pension: Gäller från 2026

Dissad för sin ålder – när de ansökte om bolån

Örjan betalade 160 000 kronor för mycket för sin el

Trots allt – priserna saktar in: “Efterlängtat och oväntat”

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS