Kombinationen av arbete och pension blir allt mer populärt. Både för att dra in lite extra pengar som pensionär, men även för att stå ut med de sista, tuffaste åren på jobbet. Den som får till den rätta kombinationen har tusenlappar att tjäna, varje månad, livet ut.


Mest läst i kategorin
Var fjärde 66-åring blandar jobb och pension. För 64-åringar är det var tionde. Svenskarna har anpassat sig till sina nya pensionsåldrar och pensionsnivåer.
De sista åren innan pensionen är för många svenskar de allra tuffaste. Kroppen orkar inte som den brukade samtidigt som arbetsmomenten blir mer komplicerade. Att då gå i pension i förtid, exempelvis vid 63, 64 eller 65 kan kännas lockande.
MISSA INTE: Inflationen slår hårdast mot nya pensionärer
Sluta inte tvärt
Men att sluta tvärt och gå över till ren pension är en dålig affär för dig av flera olika skäl. Pensionen ska räcka länge och för varje krona du kan undvika att ta ut nu innebär högre inkomster senare.
Det finns dessutom skattemässiga skäl att vänta tills det år du fyller 67 eller 68, beroende på om du är född på 50- eller 60-talet. Det förhöjda grundavdraget, i praktiken en skattesänkning på pension, träder först i kraft året efter din riktålder. Och riktåldern 2026 kommer vara 67 år.
Vänta med din pension – men vilken del?
Väntar du med att ta ut pensionen helt och hållet till efter riktåldern får du alltså både högre allmän pension, men även lägre skatt.
Du kan exempelvis vänta med att ta ut din allmänna pension och tjänstepensionen och istället använda dig av din privata sparade kapital fram till riktåldern, blandat med att arbeta så mycket du orkar och behöver.

Allmän pension mer flexibel
Men ska du välja mellan allmänpension och tjänstepension så är det klokare att vänta med tjänstepensionen, eftersom den allmänna är mer flexibel. Det skriver Aftonbladet.
Dina tjänstepensioner (man har ofta några olika eftersom man ofta byter jobb ett par gånger under ett arbetsliv) är inte synkroniserade med resten av pensionssystemet. Exempelvis börjar många tjänstepensioner betalas ut automatiskt vid 65 års ålder, skriver tidningen. Men det kan vara svårt att ta ut tjänstepensionen tidigare än så.

Skattetaket på pension
Har man hög arbetsinkomst kan det vara svårt att ta ut pensionsutbetalningar och jobba samtidigt utan att komma över brytpunkten för statlig skatt. Ha gärna koll på dessa nivåer när du börjar få utbetalningar från tjänstepension och Pensionsmyndigheten, så att du inte skattar bort dina inkomster helt i onödan.
I år är brytpunkten 53 592 kronor i månaden upp till 66 år och 61 100 kronor i månaden för den som har fyllt 66 år, skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.
Får du mer än så i inkomst när du slår ihop din lön och pension kan det vara klokt att pausa din allmännpension eller åtminstone en del av den.
Läs mer om ekonomi:
Inflationen slår hårdast mot nya pensionärer
Lättare att söka a-kassa – men svårare för långtidsarbetslösa
Var femte svensk rädd för förhandling om bolån: Spara tusenlappar
60-talisternas pension ska räcka 15 procent längre

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.