Mat, medicin och el fortsätter att bli dyrare. Trots lägre inflationstal känner många pensionärer sig allt mer pressade.


Mest läst i kategorin
Efter flera år av skenande priser lever fortfarande många äldre med en gnagande oro om pensionen kommer räcka när allt blir dyrare och dyrare. För även om takten på inflationen har dämpats något den senaste tiden, märks det inte i den dagliga verkligheten.
Tvärtom beskriver många en känsla av att pengarna försvinner snabbare än förr – samtidigt som inkomsterna i stort sett står still, skriver Fortune.
I en färsk undersökning uppger nio av tio pensionärer att de oroar sig för hur stigande priser påverkar värdet av deras sparade tillgångar.
Det handlar inte bara om tillfällig oro – utan om en känsla av att ekonomin inte längre går ihop. Nästan hälften säger att utgifterna i pension är högre än de räknat med.
MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
Pensionärers fasta inkomster möter rörliga utgifter
För de allra flesta pensionärer är inkomsten bestämd på förhand. Man får det man får – oavsett om elräkningen går upp eller om maten i butiken kostar mer än förra månaden. När hushållet inte längre har någon lön att falla tillbaka på märks varje höjning direkt.
Det gäller i synnerhet äldre som är beroende av garantipension eller har en låg inkomstgrundad pension. För den som inte haft tjänstepension eller kunnat bygga upp ett större sparande kan även mindre ökningar på viktiga utgiftsposter skapa problem.
Boendekostnader, vård och läkemedel är tre områden där många känner sig pressade. I undersökningen svarade över åttio procent att just sjukvårdsutgifterna är högre än väntat. Det säger en del om hur kostnaderna långsamt äter sig in i det som tidigare kändes stabilt.

MISSA INTE: Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”
Justeringar som inte räcker till för pensionärer
Det svenska pensionssystemet har mekanismer för att följa prisutvecklingen. Men de årliga uppräkningarna görs i efterhand – och speglar sällan de varor och tjänster som faktiskt påverkar en pensionärs vardag.
En marginell höjning kan inte väga upp flera år av kraftiga prisökningar på till exempel el, mat och försäkringar.
Samtidigt finns en tilltagande osäkerhet kring läkemedelskostnader. Många preparat, särskilt generiska läkemedel, importeras från länder där produktionen är billigare. Om leveranser försvåras eller priser pressas uppåt riskerar kostnaderna att stiga – även för den som ligger under högkostnadsskyddets nivå.
Att leva med flera mediciner är vardag för många äldre. När priserna ökar eller vissa läkemedel blir svåra att få tag på, påverkar det inte bara ekonomin – utan också hälsan och tryggheten, något som News55 har skrivit om.
MISSA INTE: Klubbat och klart: 30 procent dyrare medicin för äldre från 1 juli
Ekonomin efter arbetslivet kräver mer planering
Det är tydligt att pensionärers ekonomi blir allt mer beroende av faktorer de själva inte rår över. För den som redan har lämnat arbetslivet finns sällan något sätt att kompensera genom ökad inkomst. Många tvingas i stället anpassa sina liv efter vad som finns kvar på kontot – oavsett hur behoven ser ut.
Att känna oro för sin ekonomi som pensionär är inte nytt. Men i dag är det ett växande fenomen som sträcker sig över hela landet, oavsett bostadsort eller tidigare yrke.
Skillnaden är att det numera är en oro som delas av en majoritet, inte bara av dem med allra lägst inkomster.
Den långsamma urholkningen av köpkraften kanske inte märks direkt – men i längden gör den skillnad. När pensionen inte räcker till det mest grundläggande, försvinner inte bara marginalerna.
Läs mer om ekonomi:
Pensions-vrede: LO, TCO och SACO till attack mot politikerna
Nederlag för EU:s tjänstepension
De anhörigas ekonomiska misshandel av dementa äldre

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.