Den förvalda premiepensionen har haft ett kraftigt tapp på nästan 20 procent det här året, något som kan få många att bli oroliga. Men experter råder småspararna att ha is i magen och inte sälja i panik.


Mest läst i kategorin
Trots nedgången råder experter som Shoka Åhrman från SPP sparare att inte göra förhastade beslut och sälja sina investeringar.
”Man måste ha med sig att det är resten av den allmänna pensionen som man till största delen ska leva på. Den är inte exponerad mot aktiemarknaden. Dessutom betalas inte pensionen ut över en natt”, säger hon till Dagens Nyheter.
AP7 Såfa är premiepensionssystemets förvalsalternativ, vilket innebär att om du inte själv gör ett fondval så är det där 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten hamnar. Den är även känd som ”soffliggarfonden”.
Fonden placerar 100 procent av sina tillgångar i aktier, och 69 procent av dem är i Nordamerika och stora techbolag som Tesla, Meta och Amazon.
MISSA INTE: Donald Trumps tullmurar rivs – börsen rusar
”Se premiepensionen som en guldkant”
Har man långt kvar till pensionen borde man ta risker menar Shoka Åhrman. Enligt henne ska man se premiepensionen som en guldkant.
”Ofta är problemet att vi tar för liten risk i vårt pensionssparande. Hög risk och exponering mot USA har verkligen lönat sig för många och gett en positiv utveckling”, förklarar hon.
Viktigt att förstå riskerna
Även Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, betonar att turbulens är en del av investeringsresan och att det alltid finns risk för nedgångar.
”Vi har sett dippar tidigare. Det kommer vända igen, så har det sett ut historiskt säger hon, och pekar på både pandemi och it-krasch”, säger hon.
Åhrman varnar för att många sparare inte fullt ut förstår riskerna i AP7 Såfa och betonar vikten av att ha en realistisk syn på marknadens svängningar.
Läs mer om ekonomi:
Här väntar striden om Sveriges framtida pension
Förslaget kan göra svensk pension mer orättvis, menar minister
Värsta dagen sedan corona – experten: ”Det som börsen avskyr”
Bankbedrägeri mot äldre vanligare i Norden: ”Kriminell epidemi”