Att samla ihop en ordentlig slant till pensionen kan vara ett klokt sätt att jämna ut övergången i inkomst från lön till pension. Men en sparare har fått ihop mer än någon annan i svensk premiepension: Tjugotvå gånger mer pengar än rikssnittet.


Mest läst i kategorin
De flesta svenskar har i snitt runt 350 000 kronor i premiepension ihopsparat när de slutar jobba. Det innebär för de flesta pensionärer en extra inkomst på ett par tusen kronor i månaden. Men en sparare har faktiskt fått ihop hela 7,6 miljoner kronor i premiepension. Det är nästan 22 gånger mer än snitt-premiepensionen.
Det framgår av Pensionsmyndighetens statistik, som sammanställts och presenterats på myndighetens hemsida.
Det skriver Dagens Industri i veckan.
MISSA INTE: Arturo Arques, 60: Så grejar du ekonomin efter 50 års ålder
Premiepension
I rapporten, som döpts till “Inkomstpensionen och premiepensionen, Värdeutveckling och utbetalningar 2024″ står det att personer med eget fondval i alla åldrar har ett högre genomsnittligt värde jämfört med sparare som är kvar i förvalet. Då män i genomsnitt har en högre lön än kvinnor har de därmed i genomsnitt också ett större kapital.
De som har betalat in mer pengar har också valt bort förvalet, Sjunde AP-fonden. Men avkastningen i procent har varit störst för de som varit kvar i förvalet.
Gustav Sundén är författaren bakom analysen, och analytiker på Pensionsmyndigheten.
“Orsaken till att de med eget fondval har ett högre kapital är för att de i genomsnitt har haft en högre inkomst. Tittar vi på alla sparare så ser vi en större spridning bland de som har egna fondval, en del har haft en hög avkastning, några har en låg avkastning. Endast var fjärde person som har gjort ett eget fondval har fått en högre värdeutveckling än den genomsnittliga spararen i förvalet AP7 Såfa”, säger Gustav Sundén, till Dagens Industri.
Så många är premie-miljonärer
I fjol hade 3 500 sparare ett premiepensionskonto med mer än 2 miljoner kronor. Den med högst värde på kontot hade 7,6 miljoner kronor. Förra året, 2024 var ett rekordår för premiepensionsspararna tack vare en kombination av ett väldigt starkt börsår och att många sparare inklusive förvalet Sjunde AP-fonden investerat mycket pengar i den amerikanska tekniksektorn, som gått väldigt starkt framåt.
“Samtidigt ska man komma ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och man kan inte garantera att pensionsspararna får tillbaka hela ens insatta kapitalet. Vid perioder av ökad ekonomisk och geopolitisk osäkerhet, likt Rysslands invasion av Ukraina 2022, kan inkomstpensionen som är mindre beroende av börsutvecklingen, fungera som en stabil grund för pensionerna, säger Gustav Sundén till tidningen.
Läs mer om ekonomi:
Arturo Arques, 60: Så grejar du ekonomin efter 50 års ålder
Pension eller sjukersättning? Så ska du tänka
När banken fryser kontot – vad gäller och hur gör man?

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.