Svensk pensions andel av lönen har aldrig varit lägre. Och det kommer bara bli värre. Den varningen kommer från Folksam, ett av Sveriges tyngsta pensionsbolag.


Mest läst i kategorin
Det svenska pensionssystemet får hård kritik från Folksam i deras senaste rapport. Enligt bolaget har pensionens andel av den tidigare lönen aldrig varit lägre – och situationen väntas bli ännu sämre för kommande generationer.
MISSA INTE: Så straffar PPM-systemet den som sprider ut sin premiepension
Får man 60 procent av pensionen?
Folksam pekar i rapporten på att dagens pensionärer i genomsnitt bara får ut omkring 60 procent av sin slutlön i total pension. Men då räknar man ihop både allmän pension och tjänstepension.
Enligt rapporten är den allmänna pensionen för de svenskar som föddes 1957 nere på 43 procent av slutlönen. Och tjänstepensionens andel nere på 20 procent av slutlönen. Tjänstepensionsnivån låg 2023 på 23 procent av lönen.
”Den totala pensionen (allmän pension, tjänstepension och privat pension) som andel av slutlönen har sedan 2003 och fram till 2023 sjunkit från 86 procent till 67 procent. Detta är i nivå som det tidigare pensionssystemet med folkpension och ATP gav vanliga löntagare, utan tillskott från tjänstepension eller privat pensionsförsäkring”, skriver Folksam.
Pensionen sjunker
Håkan Svärdman är pensionsexpert vid Folksam. Han är kritisk till det svenska pensionsystemet, skriver Dagens Industri.
”Att såväl den allmänna pensionen som tjänstepensionen fortsätter sjunka som andel av slutlön är alarmerande och riskerar att få stora negativa ekonomiska konsekvenser dagens och morgondagens pensionärer. Särskilt när matpriser och bostadskostnaderna fortsätter att stiga”, säger han till tidningen.

Sverige jämfört med andra länder
För yngre generationer som nu är i början av arbetslivet förväntas den siffran bli ännu lägre om inget förändras.
Bolaget jämför utvecklingen i Sverige med andra OECD-länder. Där är det vanligt att pensionärer får mellan 70 och 90 procent av sin tidigare inkomst i pension. Den svenska nivån, som alltså sjunkit till omkring 60 procent, ligger långt under det genomsnittet.
Fler äldre i arbete – men det räcker inte
En positiv trend som Folksam lyfter är att allt fler äldre stannar kvar längre i arbetslivet. Det har förbättrat pensionen för många, men det räcker inte för att lösa systemets långsiktiga problem. Folksam anser att det behövs politiska beslut för att stärka hela pensionssystemet, inte minst den allmänna delen.
Enligt rapporten är det särskilt allmän pension – det vill säga den statligt finansierade delen – som tappat i värde. Tjänstepensionen, som arbetsgivare betalar in, har blivit allt viktigare för att ge pensionärer en dräglig inkomst.
Kritik mot svensk pension: ”Inse allvaret”
Rapporten uttrycker också frustration över att frågan inte får tillräcklig uppmärksamhet politiskt. Folksam menar att det saknas långsiktiga lösningar och att ingen vågar ta i frågan på allvar.
Folksam efterlyser tydliga reformer som säkrar en pension värd namnet – även för dagens unga och framtida generationer. Enligt Folksam krävs bland annat högre inbetalningar till den allmänna pensionen och en översyn av hela pensionssystemets struktur.
”Nyligen bekräftade Pensionsavgiftsutredningen att dagens pensionsavgift inte är tillräcklig för att infria löftet om en allmän pension på minst 60 procent av slutlönen. Jag hoppas nu verkligen att ledamöterna i Pensionsgruppen inser allvaret och snabbt lägger fram konkreta förslag för att göra pensionssystemet rättvist och robust igen, det skulle stärka många enskilda individers ekonomi och ha en positiv effekt på samhället i stort”, säger Håkan Svärdman i en kommentar.
Läs mer om ekonomi:
Så straffar PPM-systemet den som sprider ut sin premiepension
Har du alls valt PPM-förvaltare för din pension så har du nog valt fel
Analytikern: Detta blir Erik Thedéens nästa drag

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.