E55

Pensionsjätten: Så tar svensk pension skada – av starka kronan

pensionsjätten
Svensk pension tappade första kvartalet i år. Iallafall inom AMF, som gick tillbaka 0,6 procent. (Foto: Johan Carlberg/SVD/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Första kvartalet 2025 faller pensionsjätten AMF:s kapital med 0,6 procent. Det kan jämföras med motsvarande kvartal i fjol då man istället hade en avkastning på 3,9 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AMF:s VD Tomas Flodén berättar i ett pressmeddelande att omvärlden och handelskriget lett till dålig avkastning för pensionsjättens placeringar.

”Årets inledning har präglats av en tilltagande geopolitisk och handelspolitisk oro i spåren av en upptrappad protektionistisk och isolationistisk retorik från den nya amerikanska presidentadministrationen. Detta har dämpat de tidigare förväntningarna på ekonomisk återhämtning, även om Sverige och det svenska näringslivet står förhållandevis väl rustade för att möta en mer osäker tid”, berättar han.

En skakig omvärld

Detta trots att de stora tappen i exempelvis USA och Sverige kom först i april, efter att första kvartalet var avslutat.

Donald Trump införde sina handelstullar den 2 april i år, vilket följdes av två och en halv vecka av fritt fall på börserna.

Men AMF hade problem långt tidigare.

”AMF har navigerat framgångsrikt genom turbulenta perioder tidigare, och är väl förberedda för att tackla en ökad global osäkerhet även den här gången. Vi står finansiellt mycket starkt och har en god riskspridning i vår portfölj, våra avgifter är mycket låga och våra kunder med traditionell försäkring har en garanti i botten. Samlat gör det här att jag känner mig trygg med att vi har goda möjligheter att säkerställa att våra sparare får konkurrenskraftiga och bra tjänstepensioner även framåt”, säger Tomas Flodén.

pensionsjätten
Det går trögt för pensionsjätten AMF. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
ANNONS

Så skadar stark svensk krona pensionsjätten

ANNONS

Svenska börsen gick bättre än den amerikanska, vilket gör att AMF:s amerikanska placeringar inte var någon framgångssaga. Dessutom har dollarn försvagats mot den svenska kronan, vilket gör att svenska placeringar i USA dubbelbestraffas.

Det berättar Katarina Romberg, kapitalförvaltningschef på AMF, i samma pressmeddelande. 

”Det har varit ett turbulent kvartal där i princip alla aktiemarknader började med en uppgång, som raderades ut mot slutet av perioden. AMFs totalavkastning slutade med en försiktig nedgång på minus 0,6 procent under årets första kvartal. Den svenska börsen gick något bättre än den amerikanska börsen och globala index, och den svenska kronan stärktes mot dollarn under perioden”, säger Katarina Romberg.

Men de globala placeringarnas kräftgång vägs upp av svenska placeringar, säger Katarina Romberg.

”AMFs aktieportfölj backade som en konsekvens av den breda globala nedgången, men gynnades ändå relativt sett av att vi har en förhållandevis stor exponering mot Sverige, vilket dämpade nedgången. De övriga delarna i vår portfölj – räntebärande tillgångar och alternativa tillgångar, så som skog, och fastigheter – utvecklades positivt under kvartalet, vilket innebar att nedgången på aktiemarknaden fick ett mindre genomslag”, säger Katarina Romberg.

”Allt gick bra utom aktier”

Till Dagens Industri sade AMF att de svenska pensionärerna hade ett bra fjärde kvartal i fjol.

”Fjärde kvartalet slutade fantastiskt avkastningsmässigt men det raserade under slutet av den här perioden. Det är förstås den geopolitiska osäkerheten som har bidragit. Ska man hitta ljusglimtar så har alla tillgångsslag förutom aktier haft en positiv avkastning”, säger Katarina Romberg till tidningen.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Här höjs skatten rejält – men bara för de rika

Larmet går – om sjuksköterskornas pension

Günther Mårder: Därför behöver du ”Bahamas-testa” din pension

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS