E55

Pensionsåldern höjdes – men svenskarna går i pension tidigare

pensionsålder
Det blev inte riktigt som det var tänkt, verkar det som. (Foto: Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 apr. 2025Publicerad: 12 apr. 2025

Snittåldern för att gå i pension var 66 år 2023. Men i fjol sjönk snittåldern till 65,5, enligt Pensionsmyndigheten. Detta trots att pensionsåldern höjts från 65 till 67 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åldersgränsen för hur länge vi förväntas jobba höjs i rask takt. Den brukade vara 65 år, men höjdes i fjol till 66 år och från och med 2026 kommer riktåldern, som den nya pensionsåldern kallas, att vara 67 år.

Det innebär att svenskar som går i pension tidigare än så straffas med både lägre pensioner och högre skatter, bland annat.

pensionsåldern
Grafik: Pensionsmyndigheten

MISSA INTE: Pensionsmyndigheten stämmer revisor – på 1,9 miljarder (News55)

Därför höjs pensionsåldern

Syftet är att få fler svenskar att gå i pension senare, för att finansiera det allt dyrare pensionssystemet. Anledningen till att det blir dyrare är för att svenskarnas förväntade levnadstid stiger, vilket gör att pensionen ska räcka till allt fler levnadsår.

Genom att höja pensionsåldern hoppas regeringen och myndigheterna att pengarna ska räcka till en värdig ålderdom för alla.

Men i fjol gick snittåldern för att gå i pension tillbaka något, från 66 år i snitt till 65,5. Det meddelar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Just 2023 sticker ut, vilket gör att återgången vsr väntad. Anledningen var att flera tekniska åldersgränser släpade efter i grundskyddet, vilket åtgärdades till året därpå.

ANNONS

”De nya åldersgränserna som trädde i kraft vid årsskiftet mellan 2022 och 2023 ledde till en kraftigt ökad genomsnittlig pensionsålder. Många av de som antagligen hade velat gå i pension 2023 men som behövde vänta ett år till, tog istället ut pensionen under 2024. Det är en effekt som vi räknade med skulle inträffa och den är troligtvis kortsiktig med tanke på kommande beslutade riktåldershöjning”, säger Alma Masic, analytiker på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

PRO kritiska till piska och tvång

Joel Stade är sakkunnig om pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

”En stigande snittålder för pensionering som beror på att människor kan och vill arbeta längre är så klart bra. Äldre arbetskraft har mycket att ge på arbetsmarknaden och ytterligare år i arbete ger högre pension, även om den effekten borde vara större”, säger han.

Det rapporterar PRO:s tidning Pensionären.

”Men det mesta tyder på att snittåldern för pensionering stiger för att politikerna beslutat om höjda åldersgränser för att ta ut pension. Att gränsen för garantipensionen höjts till 66 år innebär nog att många som velat gå tidigare känner sig tvingade att stanna ett år till på arbetsmarknaden och det höjer snittet”, säger Joel Stade till tidningen.

Läs mer om ekonomi:

Experten Felicia Schön: Gör det här med din skatteåterbäring

Då riskerar du straffskatt på friskvårdsbidrag: ”Tänkte inte på det”

ANNONS

5,7 miljoner svenskars pension dras med i börsraset

Att inte känna dina grannar kan påverka din krisberedskap

Dråpslaget: Det har aldrig fötts så få barn som år 2024

ANNONS

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS
ANNONS