Oro på finansmarknaden kopplat till exempelvis tullar, svenska kronkursen och en utdragen lågkonjunktur påverkar dagligen din pension eller framtida pension. Så här kan du tänka när det gungar på börsen.


Mest läst i kategorin
Din pensionspyramid består av fyra olika byggstenar. Den största är inkomstpensionen. Den avgörs av hur hög lön du haft under ditt arbetsliv, inte av hur det går på börsen.
Samma sak kan man inte säga om de andra tre byggstenarna, som i olika grad oftast är premiebestämda.
MISSA INTE: Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Vad betyder premiebestämd?
Alla tre övriga delar av din pension, premiepensionen, tjänstepensionen och ditt privata sparande, är för det mesta premiebestämda.
Det innebär att pengarna sparas mer eller mindre som på ett sparkonto i ditt namn, som ger dig avkastning varje år som höjer beloppet, och som du sedan kan plocka ut i den takt du själv bestämmer.
Tar du ut pengarna tidigt i livet så blir utbetalningarna lägre och skatten högre. Tar du ut pengarna senare i livet så har avkastningen troligen gjort att pengarna vuxit till sig en aning extra tills dess.
Premiepensionen heter premiepension just för att den är premiebestämd.
Trad eller aktiefond?
Om du har pengarna i en så kallad traditionell försäkring så växer pengarna med några få procent varje år, ungefär som på ett sparkonto. Om du istället har pengarna i aktier och fonder så får du ofta högre avkastning eftersom börskurserna stiger snabbare än de traditionella försäkringarnas kapital.
2024 var ett rekordår för börsen, vilket gjorde att många svenska pensionssparare gick lyckligt lottade in i 2025.
Men det finns en baksida med aktiesparande. med hög avkastning kommer hög risk, och det har kostat många svenskar stora summor pengar under 2025.
Myntets baksida
Både när det gäller tjänstepension, premiepension och privat sparande kan det vara klokt att flytta en del av sina pengar till lågriskinvesteringar, som en traditionell försäkring, när det börjar bli dags att ta ut pengarna.
Man behöver inte flytta alla pengarna på en gång.
Många pensionsfonder, som bland annat AP7 Såfa, flyttar automatiskt över andelar av ditt pensionssparande till tryggare placeringar ju närmare du kommer din förväntade pensionsålder.
Börsen går upp och ner, men på några årtiondens sikt är det klokast att ha så mycket som möjligt på börsen i aktiefonder. Men när man ska gå i pension så är det klokare att sätta pengarna i tryggare hamnar. Annars är risken stor att man måste sälja sina aktier vid ett tillfälle som inte är gynnsamt för dig.
Tjänstepension
De flesta tjänstepensioner placerar pengarna i huvudsak i traditionellt sparande, som exempelvis KPA Pension eller Alectas ITP1.
Men tjänstepensionen kan flyttas till aktiefonder, och då kan de ha tappat i värde i år. Det kan göra att månadsutbetalningarna blir lägre från tjänstepensionen.
Inom tjänstemännens kollektivavtal kan man bara flytta hälften av pensionen till aktiefonder. Den andra halvan måste ligga kvar i någon traditionell försäkring.
När du är yngre kan du exempelvis flytta över hälften av ditt tjänstepensionskapital till aktiefonder, men när du närmar dig 60-årssnåret så kan du flytta över pengarna lite i taget till traditionell försäkring. På det viset får du både avkastningen från börsen men också tryggheten från den traditionella försäkringen.
Samma sak gäller ditt privata sparande. Du kan ha ett pensionssparande i aktiefonder, men ju närmare du kommer dagen då du behöver pengarna så kan du flytta över pengarna till ett sparkonto med hög ränta och fria uttag till exempel.
Även allmän pension påverkas
Tyvärr är inte heller din inkomstpension helt befriad från börsens svängningar. Varje år, i december, räknas pensionen upp utifrån hur det gått för den svenska ekonomin under året som gått. De svenska statliga pensionsfonderna, som kallas för AP-fonderna, har 2 000 kronor i investerat kapital.
Om det går dåligt på börsen och om arbetslösheten stiger så kan det påverka inkomstpenisonen negativt, berättar Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, till Expressen.
”För tillfället kommer vi inte att se någon påverkan. Men blir nedgången i konjunkturen långvarig, då kan man få effekter på inkomstpension och premiepension”, säger han.
När det blev finanskris 2008 så bromsades svenska inkomstpensioner.
”När arbetslösheten steg minskade avgiftsinflödet till det allmänna pensionssystemet och det blev obalans. Då slog pensionsbromsen till för första gången. Och det sänker både spararnas pensionskapital och de utbetalda pensionerna”.
Läs mer om ekonomi:
Svensk pension har aldrig varit så låg som nu: ”Sjunkande skepp”
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet
Pensionsmyndigheten: Så påverkas din inkomst av sjukersättning
Hälften av MC-förarna är över 55: ”Åldras med sin hoj”

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.