E55

Nu kommer 7,9 miljarder rullandes till svenska pensionärer

pensionärer
Det är dags för en riktig jätteutbetalning. (Foto: Pexels)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Det svenska premiepensionssystemet, tidigare kallat PPM, betalar i dagarna ut 7,9 miljarder kronor till svenska pensionärers konton. Det meddelar Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredag den 9 maj delar Pensionsmyndigheten ut 7,9 miljarder till premiepensionskontona. Det mesta av pengarna kommer från så kallade fondrabatter.

Det är ett sänkt pris på fonderna som förvaltarna ”betalar” för att få finnas med på det offentliga fondtorget, som det kallas, där premiepensionssparare kan flytta runt sina pengar om de så önskar.

MISSA INTE: 7 500 kronor mindre i pension trots samma lön – ”förstår inte”

Pensionsmyndigheten: Goda börsåret förklaringen

”Vi betalar i år ut fondrabatter från 2024 som är mer än en miljard kronor högre än förra året, en effekt av det goda börsåret 2024. Däremot är arvsvinsterna lägre i denna körning. Det beror på att arvsvinsterna numera fördelas månadsvis. Den månadsvisa fördelningen innebär en förstärkning av pensionerna eftersom pengarna ligger på pensionsspararnas och pensionärernas konton enligt vald fondfördelning under längre tid”, säger Anna Gasslander som är chef för fondhandel på Pensionsmyndigheten.

De allra flesta svenskar deltar inte i valet av premiepension alls. Då får man en premiepensionsfond som är förvald av staten, den allmänna pensionsfonden AP7 Såfa.

Avgifterna som svenskarna ändå betalar för sina premiepensioner uppgår till en halv miljard kronor, för förvaltningen av premiepensionssystemet. Arvsvinsterna uppgår till över 800 miljoner kronor.

ANNONS

Arvsvinster till pensionärer

Arvsvinster är premiepensionspengar som pensionssystemet får in och som ska ges till personer som tyvärr hinner avlida innan de kan ta del av pengarna. Då fördelas de antingen till närmast anhöriga eller, som arvsvinster, till övriga premiepensionssparare.

ANNONS

”Arvsvinsterna är lägre i denna körning. Det beror på att arvsvinsterna numera fördelas månadsvis. Den månadsvisa fördelningen innebär en förstärkning av pensionerna eftersom pengarna ligger på pensionsspararnas och pensionärernas konton enligt vald fondfördelning under längre tid”, säger Anna Gasslander på Pensionsmyndigheten.

Förra året var arvsvinsterna 7,8 miljarder. Men från och med 2025 fördelas pengarna månadsvis istället vilket gör att de 800 miljonerna som delas ut nu bara är en dryg tolftedel av vad som ska delas ut i år. Det gör att arvsvinsterna 2025 troligen kommer vara en aning högre än fjolåret i slutändan. Det rapporterar Dagens PS.

Avgift finansierar premiepensionssystemet

För att finansiera administrationen av premiepensionssystemet så tas en årlig avgift av pensionsspararna. Avgiftsuttaget är totalt 574 miljoner kronor 2025 eller 0,025 procent av kapitalet men med ett tak på 151 kronor per sparare, vilket motsvarar cirka 68 kronor per person i genomsnitt.

Pensionärer
(Källa: Pensionsmyndigheten)

70 procents rabatt

Om fondtorget inte hade tvingat förvaltarna att erbjuda rabatter, så skulle avgiften för fondförvaltandet ha legat på 0,42 procent. Men tack vare rabatten ligger avgiften nu på 0,12 procent istället.

Läs mer om ekonomi:

7 500 kronor mindre i pension trots samma lön – ”förstår inte”

ANNONS

Pension: Så kan ditt privata sparande gynnas av krisen istället

Därför höjs pension när du fyller 66 med 600 kronor – i månaden

Så ser världens ekonomiska elit ut – ny databas avslöjar mönstren

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS