Pensionärers inkomster har ökat i åratal. Men nu är det slut med det. Det framgår av en ny studie av tjänstepensionsförvaltaren Alecta som granskat tre miljoner svenskars inkomster.


Mest läst i kategorin
Under inflationsåren 2022 och 2023, då prisökningen var historiskt hög, bröts trenden om svenska äldres inkomstökning.
De tråkiga slutsatserna går att läsa i Alectas årliga inkomstanalys, som släpptes på tisdagen.
Staffan Ström är pensionsekonom på Alecta.
”Det här är första gången vi kan konstatera att köpkraften inte fortsatt öka för varje årskull som fyller 67 år. Det är ett trendbrott”, säger han i ett pressmeddelande.

Pensionärers inkomster
Äldres inkomster kommer idag framför allt från allmän pension och tjänstepension. Dessutom har många svenskar inkomst från sidoarbete och privat sparande, skriver Dagens Industri.
Många äldre har dessutom bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och privata pensionsförsäkringar.
Jämförelsen går ut på att analysera inkomsterna vid 60 års ålder mot inkomsterna vid 67. Detta eftersom de flesta vid 60 års ålder fortfarande jobbar medan de flesta vid 67 har gått i pension.
2023 hade en genomsnittsinkomsttagande 67-åringar en inkomst motsvarande 87 procent av sin inkomst vid 60 år, efter skatt.
För höginkomsttagare var samma siffra 88 procent och för låginkomsttagare 115 procent. Det är en sänkning jämfört med tidigare årskullar.
Den som fyllde 67 år 2021 fick i snitt 90 procent av sin 60-åriga inkomst i snitt.
115 procent av lönen i pension
Även för låginkomsttagare har inkomsterna sjunkit något, från 115 procent av sin 60-årsinkomst till 116 procent.
För de som fyllde 67 år 2021 var siffran 90 procent för medelinkomsttagaren, 90 för höginkomsttagaren och 116 för låginkomsttagaren.
”Inkomsterna har ökat i kronor och ören under de här åren, men den höga inflationen åt helt enkelt upp ökningen. Över lag ser vi ändå att äldre svenskars köpkraft står sig rätt bra”, säger Staffan Ström.
De som fått ta smällen av inflationsåren är 50-talisterna. Köpkraften minskade mest för dem. Medan 60-och 70-talister förlorade motsvarande 1 600 kronor till 2 000 kronor i månaden, eller 6-7 procent av sin köpkraft på grund av stigande priser, så dämpades deras inkomsttapp för det mesta av löneökningar.
”Naturligt med lägre inkomst” för pensionärer
Även pensionärer födda på 40-talet tappade några hundralappar i köpkraft.
”Att påverkan på 50-talisternas köpkraft minskade mer än i andra åldersgrupper beror inte bara på inflationen utan också på att många i den här åldern går i pension eller trappar ner arbetet – vilket naturligt ger en lägre inkomst. Några började ta ut pensionen tidig och fick därför betala högre skatt på pensionen, och de som fortsatte jobba fick ofta lägre löneökningar i procent än yngre kollegor”, skriver Alecta.

Läs mer om ekonomi:
2,6 miljoner svenskar får dela på halv miljard – i återbäring
Köpte lyxig, bensinslukande monsterbil med V8 – billigare än elbil

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.