E55

I år får man i snitt 3 000 kronor i premiepension – i månaden

Många svenskar får tusentals kronor i premiepension i månaden. (Foto: Ross Helen)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Över hälften av svenskarna som börjar ta ut sin premiepension i år får mer än 3 000 kronor i månaden. Intervallet mellan 2 000 och 3 900 kronor är störst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Premiepensionen har varit en fullträff för de flesta svenskar. De pensionärer som började ta ut sin premiepension i början av 2025 får ut ungefär 3.000 kronor i månaden i genomsnitt, skriver Dagens Industri.

Halva årskullen ligger inom intervallet 2.000 kronor och 3.900 kronor, rapporterar tidningen.

Premiepensionen är den del av din allmänna pension som staten investerar åt dig i fonder, främst aktiefonder via förvaltare som exempelvis AP7. Det är den premiepensionsförvaltare som de flesta svenskar har eftersom det är den förvalda förvaltaren. Gör man inget aktivt val så får man premiepensionen förvaltad av dem.

MISSA INTE: Miss för äldre i premiepensionen: En av fyra kom inte över tröskeln

Garanterad försäkring

Och det är en bra affär för de flesta svenskar. Det har E55 skrivit om tidigare. Tre av fyra med traditionell försäkring, alltså med garanterad lägre avkastning med lägre risk, når upp till inkomstmålet. Och över 90 procent av de med fondförsäkring, alltså med pengarna investerade framförallt på börsen, har slagit målet.

Till skillnad från Tjänstepensionen, som ska tas ut under ett visst antal år (5 år, 10 år, 20 år eller hela livet exempelvis) så kan man inte tidsbegränsa och maximera allmän pension.

Man kan pausa den för att få mer pengar över senare i livet, exempelvis om går tillbaka till arbete efter en tids pensionering. Men det gör att man inte kan pressa upp premiepensionsuttaget tidigt i livet exempelvis.

Den största delen av din intjänade allmänpension går till din inkomstpension. Men 2,5 procent går till premiepensionen, och det ger klirr i kassan.

ANNONS
Genom att gå in på Pensionsmyndghetens hemsida och logga in på Mina Sidor kan du snabbt få en överblick över hur din framtida pension kommer se ut, och ändra om det är något du vill påverka. (Foto: Pensionsmyndigheten)
ANNONS

Yngre har mer premiepension

Yngre generationer tjänar dessutom mer på premiepensionen än de som varit pensionärer länge, eftersom de haft fler år på sig att samla ihop pengarna.

Gustav Sundén är analytiker hos Pensionsmyndigheten.

“Den främsta förklaringen till denna skillnad är att pensionärer omfattas av det nya pensionssystemet i olika omfattning och att det därmed har avsatts olika mycket till premiepensionen. För pensionärer födda 1938 har det avsatts 0,5 procent av pensionsunderlaget medan motsvarande andel för de som är födda 1946 är 1,5 procent”, säger Gustav Sundén till Dagens Industri.

Som äldre pensionärer klassas de som är födda 1954 eller tidigare.

Förvaltat kapital

“Det lägre genomsnittliga kapitalet för dem kvar i förvalet beror på en ökande andel av kapitalet i räntefonden – som haft lägre avkastning jämfört med aktiefonden – efter 55 års ålder. Det är också fler med lägre inkomster och därmed mindre intjänade pensionsrätter i denna grupp”.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Miss för äldre i premiepensionen: En av fyra kom inte över tröskeln

Trenden är bruten: Bedrägerier via betaltjänster minskar

Sverige sänker skatten: På el, dans och jobbresor

Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige

Katastrof: 305 miljarder i svensk pension gick upp i rök i börsraset

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS