Många pensionärer lever med små marginaler och hoppas på bostadstillägg som ett extra stöd. Men få tänker på att reglerna för vem som får hjälp inte hängt med i samhällsutvecklingen. Enligt lagen är 100 000 kronor, samma summa som för över 20 år sedan, gränsen för en så kallad förmögenhet, och den gör det svårare för pensionärer att få bostadstillägg.


Mest läst i kategorin

Förmögenhetsgränsen, som styr hur mycket sparat kapital en pensionär får ha för att få bostadstillägg, har stått still i över 20 år.
MISSA INTE: Fel att höja betalningen till svensk pension, tycker arbetsgivarna
Viktig del av pension – har inte höjts på årtionden
Gränsen är fortfarande 100 000 kronor – samma nivå som gällde i början av 2000-talet. Det innebär att även ett litet sparande kan göra att pensionärer nekas bostadstillägg eller får ett lägre belopp, trots att pengarnas köpkraft har minskat kraftigt med åren.
Organisationer som PRO har länge påpekat problemet. De menar att dagens regler straffar den som varit försiktig och sparat, och att förmögenhetsgränsen borde ha räknats upp i takt med inflationen. Resultatet blir att fler pensionärer hamnar i kläm när de ansöker om stöd.
Moderaten: ”Anmärkningsvärt”
En som skrivit motioner i ämnet är riksdagsledamoten Sten Bergheden från Moderaterna, som tycker att regelverket måste göras om.
”Det är anmärkningsvärt att staten på detta sätt bestraffar de som faktiskt skaffat sig någon form av buffert inför livet som pensionär”, skriver han i motionen.
Alla pengar räknas när man lever på pension
Förmögenhet räknas inte bara som pengar på ett konto. Även aktier, fonder och andra tillgångar ingår. Den som har ett litet sparkapital för oförutsedda utgifter kan därför snabbt hamna över gränsen.
Men samtidigt räknas exempelvis den egna bostaden ofta inte in i beräkningen, vilket skapar ytterligare otydlighet.
Att förmögenhetsgränsen legat stilla innebär också att den i praktiken blivit hårdare och svårare med tiden att få bostadstillägget.
När priset för mat och boende stigit och pensionerna i form av bostadstillägget för pensionärer inte hängt med så har den relativa betydelsen av förmögenhetsgränsen på 100 000 kronor förändrats drastiskt. Fler pensionärer riskerar därmed att få ett nej på sin ansökan, trots att de objektivt sett har små ekonomiska marginaler.
”Fribeloppet för förmögenhet på 100 000 kronor har gällt sedan januari 2003. Det är ganska anmärkningsvärt att beloppet inte har höjts på mer än tjugo år. Hade gränsen på 100 000 kronor stigit lika mycket som inflationen hade den legat på drygt 150 000 idag, en ökning på mer än 50 procent alltså”, skriver PRO:s pensionsekonomiske sakkunnige Joel Stade i en artikel på PRO:s tidnings hemsida.
”Regeringen har inte aviserat några planer på en höjning. Andra belopp i bostadstillägget – till exempel maxbeloppet för bostadskostnaden på 7 500 kronor för ensamstående och 3 750 kronor för den som är gift eller sambo – trädde i kraft i januari 2022. PRO:s uppfattning är att dessa borde räknas upp årligen, men så är det inte idag”, säger han.
Läs mer om ekonomi:
Fel att höja betalningen till svensk pension, tycker arbetsgivarna
Ekonom: Då skadas ditt privata sparande av starka svenska kronan
Maxa inkomsten efter 65 – undvik onödiga skatter på pension
Pensionsmyndighetens smocka: Dyrare för gifta par

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv