Pensionsåldern har höjts till 66 år. Och från 1 januari nästa år blir det 67 istället, när riktåldern ersätter den gamla pensionsåldern. Men tjänstepensionen släpar efter, vilket kostar dig tusenlappar i många fall.


Mest läst i kategorin
Till skillnad från den allmänna pensionen, som betalas in hela livet, så slutar tjänstepensionen betalas in vid olika åldrar beroende på vad du jobbar med.
Olika tjänstepensionsbolag gör på olika sätt. Arbetaryrken som byggarbetarna och barnskötarna, får inte någon tjänstepension inbetald efter det år de fyller 65 år.
Andra avtal är mer frikostliga, som tjänstemännens tjänstepensionsbolag, där Alecta är störst, exempelvis.
För att få tjänstepensionen inbetald efter 65 måste man oftast komma överens med arbetsgivaren, trots att man inte kan gå i pension på ett eller flera år.
Det rapporterar Byggnadsarbetaren.
MISSA INTE: Vreden mot sömniga Pensionsgruppen: Svensk pension är för låg
Miss i systemet?
Många tjänstepensionssystem är skrivna för länge sedan, då pension vid 65 års ålder var en självklarhet i Sverige. Men så är det inte längre.
En som drabbas är Tomas Salberg i Västerås, intervjuad av Byggnadsarbetaren. I sommar fyller han 65, och tänker jobba vidare.
Förlorar 20 000 kronor
Men han förlorar 20 000 kronor per år om han gör det, i form av mindre tjänstepensionsutbetalningar.
”Jag tycker det är fel att arbetsgivaren slutar betala in när man fyllt 65. Om man höjer pensionsåldern för att vi lever längre, måste man också fortsätta sätta in pengar. Annars jobbar vi bara längre – för mindre pension”, säger han till tidningen.
Vill du veta mer om din tjänstepension kan du läsa om de olika avtalen på Pensionsmyndighetens hemsida.
Läs mer om ekonomi:
Vreden mot sömniga Pensionsgruppen: Svensk pension är för låg
Kronan bäst i världen: Taco-sommar mot dollarn
5 vanliga testamente-missar – enligt juristen: ”Gör inte bort dig”
När det kan löna sig att ta ut pension tidigt
Boräntorna står still – men bundet lån kan snart bli dyrare
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.