Äntligen sommar! Då kanske du har några minuter över i hängmattan för att säkerställa att din ihopsparade pension gör du vill, tycker experten.


Mest läst i kategorin
2025 har varit ett bråkigt år på börsen. Vissa börser har gått starkt framåt, medan den svenska rusade i början av året, föll under våren och nu står och stampar.
I det läget kan det vara klokt att se över sina pensionsplaceringar så att man vet vad pengarna har för sig. Och det är sällan man så mycket tid för det som under sommarsemestern.
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar.
”Passa på att se över din pension under sommarsemestern, det är en utmärkt syssla i hängmattan. Det rustar din pensionsekonomi, både på lång sikt och när börserna blir mer turbulenta. Sedan gör du klokt i att hålla fast vid din placeringsstrategi”, säger Stefan Westerberg i ett pressmeddelande.
För det första: Se över din risk
Beroende på hur lång tid du har kvar till pensionen kan du vilja anpassa din risk beroende på hur lång tid det är kvar tills dess du behöver pengarna.
Yngre brukar ta högre risk, eftersom man statistiskt sett tjänar på det över tid. När pensionen närmar sig vill du troligen anpassa risken genom att byta vissa aktier och aktiefonder mot räntefonder.
För det andra: Sprid ut äggen i fler korgar
Genom att lägga dina pengar i olika sorters investeringar kan du slippa att gå på pumpen. Att lägga alla pengar i exempelvis aktier kopplade till en enda industri och land, exempelvis teknikaktier i USA, är inte att sprida riskerna.
Men att ha några svenska indexfonder, några europeiska, några nordamerikanska samt placera pengarna i olika industrier kan innebära att du får en bra spridning på ditt aktiekapital.
För det tredje: Se över avgifterna
Höga avgifter äter upp en stor del av avkastningen över tid. Jämför avgifterna på dina fonder mot vad du får för pengarna och byt till billigare alternativ om det finns.
Det finns oftast en avgift i pensionsfonder eftersom det kostar en del att förvalta investeringarna.
Men du borde undvika att betala mer än nödvändigt när det finns billigare alternativ för ungefär samma placering.
För det fjärde: Månadsspara
Genom att spara regelbundet kan du alltid pricka in när det är billigare att köpa aktier, medan du alltid är med på uppgångarna när aktierna blir mer värda. Även om det innebär att du köper aktier även de månader då de är mer värda, och därmed dyrare, så är det bättre än att försöka pricka in marknaden.
Det krävs talang, mycket tid och mycket tur för att slå marknaden på det sättet.
Dessutom är automatiskt månadssparande ett sätt att garantera att sparandet blir av.
”Fortsätt gärna spara även efter att du gått i pension”, säger Stefan Westerberg.
För det femte: Ha en buffert
Har du nallat av buffertsparandet under de tuffa åren som varit? Se till att bygga upp en buffert som ligger på ett sparkonto. Du kan flytta pengar från ditt aktiesparande eller fondsparande till ett sparkonto med fria uttag, så att de fortsätter att spara ihop ränta åt dig samtidigt som du slipper att sälja aktier vid ett dåligt tillfälle när du behöver pengarna.
För det sjätte: Sitt ner i båten
Undvik att sälja i panik. Att sälja när börsen gått ner kan innebära att du missar återhämtningen. Pension är ett långsiktigt sparande och börsen har historiskt alltid återhämtat sig efter nedgångar.
Slutligen: Matcha pensionen med pensionärslivet
Genom att göra en pensionsprognos kan du bestämma vilken sorts pension du vill ha. Vill du ta ut din tjänstepension tidigt, eller hela livet? Eller spara den till senare? När vill du gå i pension?
”Ju tidigare du får en överblick desto större möjligheter har du att vidta åtgärder som i slutändan påverkar den framtida ekonomin”, säger Stefan Westerberg på Länsförsäkringar.
Läs mer om ekonomi:
Knepet: Då behöver du bara betala 7 procent skatt på din lön
Ekonomen om fällorna: Tre saker du aldrig ska göra med dina pengar
Investera som kronprinsessan Victoria: Fyller år – köper Alfa Laval
1,2 miljoner svenskar: Pension höjs med 83 kronor 2026 – före skatt
ANNONS

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.