E55

Experten: Så får man 1 050 kronor i höjd pension – varje månad

pension
Det lönar sig att vänta ett år med att gå i pension. Bilden är ett montage. (Foto: Bilbo Göransson, Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 mars 2025Publicerad: 27 mars 2025

Pensionsåldern höjdes i fjol till 66 år. Man kan gå tidigare, men det kostar tusentals kronor i sänkt pension. Att vänta ett eller några år är däremot mer värt än någonsin, berättar pensionsekonomen Mattias Munter för E55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

E55 träffar Mattias Munter på onsdagen i Skandias cafeteria. Han är pensionsekonom, och har precis lett ett panelsamtal om ålderism.

”Det är ett otroligt viktigt ämne. Många vill jobba längre upp i åldrarna, och då är det viktigt att arbetsmarknaden är välkomnande och tillgänglig”, säger Mattias Munter till E55.

MISSA INTE: Amelia Adamo, 78 om livet som änka: ”Visa ingen hänsyn”

Så höjer man sin pension med tusenlappar i månaden

Det enskilt lättaste sättet för att få upp pensionen är att jobba ett extra år, om man har hälsan, viljan och så klart – jobbet. Men många arbetsgivare stänger dörren för äldre arbetskraft, berättar Mattias Munter.

Skandia deltar i ett initiativ som kallas för Pluskomissionen, som på onsdagen lanserade Plusindex. Syftet med indexet är att synliggöra negativa och skadliga attityder vad gäller äldres deltagande i arbetskraften, och sedan försöka förändra de attityderna.

”Det är ett långsiktigt arbete. Men den som lyckas hålla sig kvar på arbetsmarknaden kan räkna med att bli ganska rikligt belönad”, berättar Mattias Munter.

ANNONS

1050 kronor extra varje månad

Det rör sig om mellan 6-8 procents högre pension för varje år man jobbar efter pensionsåldern, eller riktåldern som det heter från och med 1 januari 2026.

ANNONS

För en medianpensionär innebär det lågt räknat 1 050 kronor varje månad i höjd pension, livet ut, bara i allmän pension.

Räkneexemplet bygger på att man har en genomsnittlig pension på 17 500 kronor, och att man får en höjning på 6 procent.

Ännu högre pension

För många pensionärer innebär ett år senare pensionering ännu mer.

Om man istället räknar på att man får en pension på 20 000 kronor, och får 8 procent högre pension, innebär det hela 1 600 kronor mer i plånboken.

Svensk skatt missgynnar tidig pension

Andra skäl att vänta med att gå i pension är att skattereglerna missgynnar de som går i pension tidigt.

För den som går i pension i år och som fyller 66 år 2025 kan räkna med en rejäl skattesmäll. Detta eftersom man inte får något jobbskatteavdrag på inkomst som klassas som pension.

Lägre skatt för äldre

ANNONS

Väntar man tills året efter riktåldern med att gå i pension så får man en betydligt mycket lägre pension.

Detta eftersom det förstärkta grundavdraget börjar gälla från och med året man fyller 67 år.

”Det finns tydliga ekonomiska incitament att fortsätta jobba, men undersökningar visar samtidigt att den starkaste drivkraften för att fortsätta arbeta och att stanna kvar över tid är att arbetet upplevs som meningsfullt för individen. Pengar är inte allt”, säger Mattias Munter till E55.

För sjuk eller sliten för att jobba?

Istället för att gå i pension tidigare än riktåldern är det viktigt att tänka på att sjukförsäkringssystemet finns till för de som är för sjuka för att jobba.

”Alla orkar eller vill inte arbeta fram till sin riktålder, men pensionssystemet kan inte ensamt hantera alla avvikelser. Därför har exempelvis sjukförsäkringssystemen också fått höjda åldersgränser”, avslutar Mattias Munter.

Läs mer om ekonomi:

Amelia Adamo, 78 om livet som änka: ”Visa ingen hänsyn”

Pensionsmyndigheten: Ju lägre inkomst, desto mer i höjd pension

ANNONS

Swedbank-ekonomens drastiska drag: ”Sålde alla USA-fonder”

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot – som buffert

Tufft jobb: Tre vårdanställda fick stroke – på samma avdelning

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS